Inzet blijft meer ruimte voor nieuwe veredelingstechnieken

Kabinet kijkt naar Europa voor meer duidelijkheid over ggo-uitspraak

Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over nieuwe vormen van mutagenese en de gevolgen voor het biotechnologiebeleid informeerde staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat de kamer onlangs over de stand van zaken. 

Van Veldhoven laat weten dat het Hof heeft in zijn beslissing niet heeft bepaald welke nieuwe plantveredelingstechnieken onder mutagenesetechnieken of -methoden vallen. Evenmin heeft het Hof bepaald hoe de bewezen veiligheid ervan dient te worden vastgesteld, noch door wie en op welke wijze. "De niet beantwoorde vragen en onduidelijkheden beschouw ik als een impliciete opdracht aan de Uniewetgever (Europese Commissie, Raad en Parlement) om dat te regelen, teneinde onzekerheden weg te nemen, de uitvoerbaarheid van de ggo richtlijn te verbeteren en ervoor zorg te dragen dat de richtlijn de meest actuele kennis en inzichten in de stand der techniek reflecteert."

Van Veldhoven wil weten wanneer iets een ggo is en wanneer niet en wil dat dit in heel Europa hetzelfde is. Daarnaast wil zij dat nieuwe plantveredelingstechnieken die geen risico's met zich meebrengen van de uitspraak worden uitgesloten. Tenslotte wil Nederland, zo laat Van Veldhoven weten, in Europa pleiten voor een bredere modernisering van het biotechnologiebeleid. 

Lees hier de hele Kamerbrief.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven