Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Growtech 2018:

Rusland jaagt tuinbouwontwikkeling Centraal-Azië aan

Tholen - Al beursmoe zo aan het eind van het jaar? Wij (nog) niet, want de Growtech in Antalya mocht niet worden overgeslagen. Met de enorme vraag naar kasgroenten vanuit Rusland en gunstige importtarieven dankzij overheidssteun, groeit het glastuinbouwareaal in Centraal-Azië namelijk flink. Tijdens de glastuinbouwbeurs Growtech Eurasia in het Turkse Antalya gonsde het afgelopen week van de bouwverhalen uit landen als Kazachstan, Azerbeidzjan en Uzbekistan. Maar ook het Midden-Oosten genoot veel aandacht.

Bekijk hier de fotoreportage.

Chris van der Wel en Ron van der Knaap. Antalya Substrat is een Turkse dochteronderneming van Van der Knaap.

Wie door de fotoreportage scrolt kan zien dat het goed druk was in de stands en in de gangpaden. Vooral de donderdag was goed bezocht door zowel lokale telers als internationale bezoekers.

Jean-Pierre Schenkeveld (Calor Holland).

Het zijn deze beide groepen die elk jaar weer samenkomen in Antalya. De lokale telers komen vooral voor de veredelaars, de meststoffenleveranciers en de toeleveranciers van allerhande teelttechnische installaties. Investeerders en telers uit het Midden-Oosten, Oost-Europa en de rest van Centraal-Azië lopen ondertussen ook volop rond op de beurs, waardoor de Growtech zich heeft ontwikkeld tot een goed alternatief voor menig glastuinbouwbeurs in Europa.

Robert Keizer, Ron Plaisier en Ahmet Kurklu (KUBO).

Door de Russische vraag naar kasgroenten en gunstige importtarieven groeit het glastuinbouwareaal hard. Ondanks dat de markt niet eenvoudig is om te betreden, maakt de omvang van de projecten een poging zeker waard: glastuinbouwprojecten van twintig hectares zijn geen uitzondering tegenwoordig in deze regio’s.
En dan het Midden-Oosten. Hier is er vooral veel vraag naar de zo geroemde korte keten en zelfvoorziening door landen waar het teeltklimaat allesbehalve gunstig is in de hete, dorre en droge woestijnen. Kassen en vertical farming moeten er voor genoeg voedsel zorgen. Verschillende projecten zijn al gerealiseerd en er zullen er nog velen volgen.

Volle bak in de stand bij Royal Brinkman.

Bekijk hier de fotoreportage.
In het fotoverslag ligt de focus op de internationale bedrijven, maar de lokale markt zal niet vergeten worden. In de komende tijd zullen hierover nog verhalen volgen op www.hortidaily.com en, zoals jullie van ons gewend zijn, ook na vertaling op www.groentennieuws.nl.