In het kader van de komende Brexit-overeenkomst tussen beide partijen zullen houders van EU-merken en modelrechten hun intellectuele eigendomsrechten in het Verenigd Koninkrijk behouden.
Handelsmerken, gemeenschapsmodellen en bescherming van plantenrassen, die door de EU worden verleend of in de EU zijn geregistreerd, zouden volgens de overeenkomst hetzelfde niveau van bescherming blijven genieten onder de Britse wetgeving. Het Verenigd Koninkrijk zou de houders van intellectuele eigendomsrechten in de EU ook niet verplichten om hun rechten in het land te registreren nadat het de EU heeft verlaten.
De overeenkomst, die de leiders van de EU en het Verenigd Koninkrijk op 25 november hebben goedgekeurd, biedt een blik in de toekomst van de intellectuele eigendomswetten en het lot van de houders van rechten in het Verenigd Koninkrijk als het parlement van dat land de overeenkomst ratificeert.
Geografische aanduidingen, die verwijzen naar de plaats van herkomst van een product, zouden volgens de EU-wetgeving een vergelijkbare bescherming krijgen in een post-Brexit VK. Maar het Verenigd Koninkrijk zal niet vasthouden aan geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen of traditionele termen voor wijn nadat hun EU-rechten ophouden of wanneer dergelijke rechten deel uitmaken van pacten die door de EU met landen buiten het blok zijn ondertekend.
De overeenkomst bepaalt dat de verlengingsdata voor handelsmerken en modelrechten voor goederen en diensten in het Verenigd Koninkrijk de data zullen volgen die zijn vastgelegd in de EU-wetgeving. De deponerings- of prioriteitsdata van deze handelsmerken zullen dezelfde zijn als die welke in de EU-regelgeving zijn vastgesteld.
De EU-wetgeving beschermt niet-geregistreerde gemeenschapsmodellen, die productvormen en decoraties beschermen, gedurende drie jaar nadat het model openbaar is gemaakt. Het Verenigd Koninkrijk zal dergelijke modellen in het kader van de overeenkomst in ieder geval gedurende de resterende tijd in dat tijdvak van drie jaar aanhouden.
Volgens een artikel op bloomberglaw.com heeft het Verenigd Koninkrijk aangegeven dat het deel wil uitmaken van het komende octrooistelsel dat voor het grootste deel van de Europese Unie zal gelden nadat de Brexit is afgerond. In april ratificeerde het een overeenkomst voor het systeem dat één enkel octrooirecht zou creëren voor het grootste deel van Europa, samen met een nieuw Unified Patent Court om te oordelen over geschillen met betrekking tot de nieuwe octrooien.