Verkorte teeltcycli maakt sneller veredelen mogelijk

NASA-technologie voor snellere groei gewassen

Met het oog op de toekomstige oprichting van kolonies op Mars of een andere planeet heeft de NASA een nieuwe technologie ontwikkeld om gewassen te kunnen telen op andere planeten. Een groep wetenschappers van het John Innes Centrum, het Earlham Instituut, het Quadram Instituut (Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Queensland hebben de toepassing van deze technologie getest op gewassen op aarde.

De wetenschappers hebben de nieuwe technologie toegepast in een kas in het John Innes Centrum in Norwick (Verenigd Koninkrijk). Ze hebben een snelle genetische verbetering uitgevoerd door gebruik te maken van kortere groei- en oogstcycli en verbeterde LED-verlichting. Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Protocols, laat zien dat deze teeltmethode gewassen kan opleveren die resistent zijn tegen ziektes en klimatologische uitdagingen, en bovendien voedzamer zijn, wat nuttig is in het kader van het voeden van de groeiende wereldbevolking.

Deze techniek maakt gebruik van verbeterde LED-verlichting en dagschema's tot 22 uur om zowel de fotosynthese te verbeteren als de snelle groei van de gewassen. De techniek versnelt de voortplantingscyclus van planten. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om zes tarweoogsten per jaar te verbouwen. Dat is veel meer dan de twee jaarlijkse oogsten die behaald worden met traditionele verbeterde teeltmethoden.

Door het verkorten van de kweekcycli stelt de methode wetenschappers en plantenveredelaars in staat om versneld genetische verbeteringen uit te voeren. Deze verbeteringen, op het gebied van opbrengsten, resistentie tegen ziektes en bestendigheid tegen klimaatveranderingen, kunnen worden toegepast op verschillende gewassen, zoals tarwe, gerst, raapzaad en erwten.

 

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven