Tholen - Gisteren namen we al een stukje mee over een item bij EenVandaag over de miljoenen die er door Nederlandse toeleveranciers verdiend worden aan de wietteelt in Canada. Gisteravond volgde op tv een uitgebreider item met daarin onder meer Henk Verbakel van Havecon, Theo Tekstra en Eric Poot van Wageningen University & Research. Op Twitter leverden het item en de uitzending reacties op. Bekijk hier zelf de uitzending terug (vanaf 7.45).

In de uitzending, waarin Henk liet weten inmiddels zijn mening te hebben bijgesteld over een sector waarin grote beursgenoteerde bedrijven investeren en die allang niet meer de schimmige sector is die het lange tijd was, werd de vraag opgeroepen of wat er door Nederlandse bedrijven nu gedaan wordt, niet strafbaar is. 

Daarop gaven zowel Henk als Eric, bezig met onderzoek naar de teelt van medicinale cannabis onder kunstlicht om het hele jaar door hetzelfde gehalte inhoudsstoffen te garanderen, aan dat ze alleen dat doen wat toegestaan is. Leveren van kennis, diensten en materialen aan legale telers in Canada is niet strafbaar, volgens het Openbaar Ministerie in een reactie in de uitzending.

Daardoor verdienen diverse toeleveranciers in Nederland inmiddels al meer geld aan cannabisteelt dan aan de teelt van komkommers en tomaten, schatte Theo in. 

Twitterreacties