Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samara Polytech wetenschappers ontwikkelen eetbaar servies

De eerste stap van het nieuwe project op de afdeling "technologie en organisatie van openbare catering" van Samara Polytech was het maken van eetbaar voedselfolie. De unieke technologie (die drie patenten ontving) vormde de basis van een ander ambitieus project dat eetbaar servies creëert. Het idee om voedselfolie te maken van natuurlijke grondstoffen ontstond tijdens de ontwikkeling van een nieuw dieet voor astronauten.

"Aanvankelijk wilden we een pakket maken dat het mogelijk maakt om voedsel op te slaan, te verwarmen en vervolgens te eten." Andere verpakkingen in de ruimte zijn lastig: het is moeilijk om weg te gooien", zegt professor Nadezhda Makarova, projectmanager en hoofd van de afdeling technologie en organisatie van openbare catering.

Eetbaar voedselfolie kan onmisbaar zijn voor diegenen die in het noordpoolgebied werken of op olieplatforms op zee of mensen die met een rugzak reizen.

Er zijn verschillende voorbeelden van het maken van dergelijke folies. De samples worden beschermd door patenten, maar ze zijn voorwaardelijk eetbaar. Dergelijke folies bestaan ​​niet alleen uit natuurlijke grondstoffen. Chemische verbindingen en kunstmatige toevoegingen worden gebruikt bij hun productie. Het heeft natuurlijk geen negatieve invloed op het menselijk lichaam, maar het wordt er niet volledig door opgenomen.

Het product dat is ontwikkeld door Samara Polytech-wetenschappers is uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Er worden geen kleurstoffen of conserveermiddelen gebruikt. Trouwens, het van plantaardige grondstoffen gemaakte folie heeft weinig calorieën, dus het kan als een dieetproduct worden beschouwd.

Bij de productie van eetbare films vinden geen chemische processen plaats die diepe chemische veranderingen met zich meebrengen. De ontwikkelaars passen standaardprocessen toe die plaatsvinden in de voedingssector (mengen en vormen van lagen van grondstoffen). Eerst krijgen wetenschappers groenten- of fruitpuree, daarna vormen ze een massa met een weekmaker en drogen ze de voltooide laag bij een temperatuur van niet meer dan 60 graden.

Eetbaar servies wordt gemaakt volgens soortgelijke technologie. Het enige verschil is dat de massa in een speciale vorm wordt gegoten en vervolgens wordt gedroogd.

Terwijl ze voedselfolie ontwikkelden, experimenteerden wetenschappers met grondstoffen van verschillende soorten fruit, bessen en groenten, zoals appelen, wortels, rode bessen, pruimen, aardbeien, sperziebonen, pompoenen en blauwe bessen. Een appel is echter meer geschikt voor gerechten omdat deze de beste smaak en eigenschappen heeft. Het 'appelglas' is zo sterk dat je er kokend water in kunt gieten.

Eurekalert.org beschrijft hoe smakelijke servies, net als eetbare verpakkingen, in de eerste plaats zal helpen om het probleem van afvalverwerking op te lossen. Na gebruik kan het eenvoudigweg worden weggegooid of worden gegeten en als het in water wordt geplaatst lost het na 12 uur volledig op.

In de toekomst zijn wetenschappers van plan hele sets wegwerpservies te maken. Ze zijn begonnen met glazen omdat ze het meest populaire type afval zijn. Gemiddeld kost een glas ongeveer 40 of 50 cent, nu proberen wetenschappers de kosten van het productieproces te verlagen. De auteurs van het project hebben een patent aangevraagd voor appeltechnologie.

Frankrijk was de eerste ter wereld die afstand deed van plastic wegwerpservies. Tegen 2020 moet wegwerpservies voor ten minste de helft bestaan ​​uit natuurlijke materialen en tegen 2025 niet minder dan 60 procent.

Publicatiedatum: