Dankzij 'temperatuuroptimalisatie van de wortelzone'

Israëlisch bedrijf teelt gigantische groenten

Het Israëlische landbouwtechnologisch bedrijf Roots heeft recent succesvol een proefproject beëindigd voor het telen van gigantische groenten. Centraal in dit proefproject stond een rij bieslook waarvan Roots erin slaagde om het gemiddelde gewicht van 75 gram te vermenigvuldigen tot een gemiddeld vers gewicht van 268 gram. De grotere bieslook groeide ook 55 dagen lang, terwijl bieslook gewoonlijk praktisch na 28 dagen stopt met groeien.

Het geheim zit hem in de bodem en nog specifieker rond de wortels van de groenten waar technologie zorgt voor temperatuuroptimalisatie van de wortelzone (RZTO), waardoor de temperatuur van de wortelzone stabiel blijft op 25oC.

Dankzij de technologie van Roots kunnen gewassen het hele jaar door worden geteeld door zowel verwarmings- en afkoelingswortelsystemen om de groeicycli van de planten te optimaliseren. Het experiment met bieslook werd uitgevoerd tijdens de Israëlische zomer van augustus tot oktober in het onderzoekcentrum van Roots in Midden-Israël.

Bieslook is van oudsher een gewas dat geteeld wordt in een koud klimaat. Door echter gebruik te maken van de hybride aardwarmte warmte-uitwisselingsversie van Roots RZTO-systeem werden de wortels van het gewas afgekoeld om een stabiele temperatuur aan te houden van rond  de 25oC ondanks luchttemperaturen in de kas die vaak meer dan 36oC kunnen bedragen. Ter vergelijking: wortels van controleplanten schommelen tussen de 27 en 31oC.

Bron: businessinsider.com.au


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven