Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Reparatie tank paprikakwekerij 'geen alledaagse klus'

Tholen - De maanden augustus en september zijn voor paprikateler Hans van der Waal van kwekerij H. van der Waal normaliter al drukke tijden. De teler produceert op 8,3 hectare gele en rode paprika’s, die hij levert aan ZON. Dit jaar kwam daar een flinke uitdaging bij. De spanten en het dak van zijn tank moesten noodgedwongen vervangen worden. En dat was een lastig klusje, zo vertellen betrokken partijen.

Vacuüm
Hans begint: “Begin maart concludeerden we een lekkage van stikstof bovenin de tank die dienstdoet als expansievat.” Een blik op het dak leerde echter dat er iets anders aan de hand was. Het dak was ingezakt. Er werd een belletje gepleegd naar Calor Holland, dat zich bezighoudt met ontwerp, installatie en onderhoud van kasverwarmingsinstallaties. Zij zagen algauw dat het ging om implosie van de tank. “Waarschijnlijk is er iets met de beveiliging niet goed gegaan. Door drukverschillen met een zekere wateromslag ontstond er een vacuüm die de spanten krom heeft getrokken.”

Lastige toegang
Om deze klus te klaren werd SJR Greenhouse tanks er als derde partij bij gehaald. Net als Calor ook een relatief jonge partij, sinds 2017 onderdeel van de SJR Group, dat voorheen bekend was als Sloot Tankbouw. Dit bedrijf specialiseert zich sinds 1961 in de bouw van warmteopslagtanks over de hele wereld. “Dit was geen alledaagse klus voor ons”, vertelt André Stougje. “Dat kwam met name doordat de tank ingeklemd staat door de kassen en een schuur. De enige toegang vormde een deur van 90 cm bij twee meter. Te smal voor een kraan.”

De mannen waren niet voor een gat te vangen. Het dak van de schuur werd opengemaakt voor de kraan. “Het bleef alsnog veel handwerk, omdat de grootste kraan de we er konden opstellen 1,5 meter boven de tank hing.”

Tijdelijke installatie
Tijdens de klus moest het werk in de kassen natuurlijk gewoon doorgaan. Daarom was het niet alleen een kwestie van de de spanten en het dak van de tank vernieuwen, ook het tijdelijk warm houden van de ketelinstallatie kwam erbij kijken. “We hebben een tijdelijke expansie-installatie gemonteerd op de twee tuinen en na de klus werd de tank weer gevuld en de tijdelijke installatie afgekoppeld,” somt Jean-Pierre Schenkeveld van Calor op.

Tevreden teler
In negen weken was de klus geklaard. Hans is in zijn nopjes met het resultaat. Met het nieuwe dak en de nieuwe spanten kan zijn tank, die 18 jaar oud is, er voorlopig weer tegenaan. “Het was een uitdagend project voor ons allemaal. Ik ben erg blij met de intensieve samenwerking en de fijne communicatie op de werkvloer.”

Voor meer informatie:

Hans van der Waal
Kwekerij H. van der Waal

Noordelijke Dwarsweg 61
2761 GD Zevenhuizen
T: +31 (0)6 24 504 481
E: hans@hvdwaal.nl
www.hvdwaal.nl

André Stougje
SJR Greenhouse Tanks

Gieterijweg 31
3089 JZ Rotterdam
T: +31 (0)10 - 248 35 00
E: info@sjr.nl 
www.sjr.nl 

Jean-Pierre Schenkeveld
Calor Holland B.V.
Nijverheidsweg 20P
2821AW Stolwijk
+31 182 604 871
E: sales@calorholland.com
www.calorholland.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven