Tholen – Nieuwe kassen worden tegenwoordig allang niet meer alleen in Nederland gebouwd en ook klimaatsystemen, scherminstallaties of LED-belichting gaan de hele wereld over. Een goede ontwikkeling voor de glastuinbouwsector, maar ook een ontwikkeling die menig bedrijf voor de uitdaging stelt om de benodigde materialen voor de nieuwe kas of de nieuwe installatie op tijd en tegen de juiste prijs op locatie te krijgen in alle mogelijke continenten. Op dat moment komt er logistiek om de hoek kijken. “De waarde van goede logistiek en transport wordt vaak pas zichtbaar als het een keer goed fout is gegaan. Op dat moment gaat men het waarderen als een geruisloos op de achtergrond opererende kracht zorg draagt voor een goede, volledige afhandeling van transport en logistiek. Met onze glastuinbouwtak Allport Horti Logistics proberen wij die service te leveren aan de wereldwijd groeiende sector”, vertelt Victor Wever, Managing Director bij Allport Netherlands.De logistiek expediteur voor lucht- en zeevracht bestaat in Nederland sinds 2012, maar de achterliggende geschiedenis van het bedrijf gaat veel verder terug. In 1963 werd in het Verenigd Koninkrijk Allport opgericht en toen in de loop der jaren dat bedrijf, met name in Azië, hard begon te groeien volgde in 2010 een fusie met het Chinese Cargo Services van logistiek tycoon John Lau. De naam van het fusiebedrijf werd Allport Cargo Services. “In 2012 ben ik vervolgens samen met John een joint venture gestart. Ik nam daarbij vanuit mijn achtergrond in de logistieke sector kennis van de lokale markt en mijn netwerk in onder meer de glastuinbouwsector mee, terwijl Allport Cargo Services een wereldwijd netwerk inbracht met vestigingen in meer dan dertig landen en een zeer uitgebreid netwerk van eigen kantoren in China. Er werken bij Allport Cargo Services wereldwijd meer dan 5000 mensen.”

Realtime tracking en tracing bespaart geld
In Nederland heeft Allport Netherlands vestigingen in Rotterdam en Nieuw-Vennep, allebei vlakbij haven en vliegveld. “Wat wij doen, is het van A tot Z regelen van logistiek en transport. Daar hoort papierwerk bij voor de douane, maar ook het nauwgezet volgen van de containers en het verzorgen van het natransport op locatie, oftewel het totale logistieke ontzorgen met oog voor detail.”

Met een speciaal trackingssysteem, op maat gemaakt voor elk project, kunnen vrachten in realtime gevolgd worden. En dat is niet zomaar een leuke feature, legt Victor uit. “In ons digitale platform voeren wij alle gegevens en documenten over de vracht in en zorgen wij dat alles up-to-date is en blijft. Ons team van specialisten zorgt daarvoor. Iedereen die toegang heeft gekregen tot een bepaald project krijgt dankzij ons platform een automatische e-mailmelding als er zich wijzigingen voordoen. Op die manier kan daar rekening mee worden gehouden op de bouwlocatie. Maar ook als containers te lang op locatie op de kade blijven staan, volgt er een melding om kade- of containerhuur te voorkomen. De kassenbouwer of toeleverancier heeft namelijk wel andere dingen aan zijn hoofd dan om dat allemaal in de gaten te houden.”

Horti Logistics: meer dan alleen kassenbouw
Maar het is zeker niet alleen ICT en tracking en tracing wat Allport Netherlands doet. “In Australië gelden bijvoorbeeld hele strenge quarantaineregels. Wanneer daar bijvoorbeeld beglazingsmachines naartoe gebracht moeten worden, zorgen wij dat ze helemaal schoon zijn. Niet door zelf de waterspuit te grijpen zoals we vroeger nog deden, maar wel door te zorgen voor professionele cleaning.”

Allport Netherlands volgt de ontwikkelingen in de sector op de voet. ”Wij merken aan de aanvragen die wij binnenkrijgen vaak snel waar er groei in de glastuinbouwsector zit. Canada, China, Mexico: allemaal landen waarin veel gebeurt op glastuinbouwgebied. Daarbij werd al snel duidelijk dat het lang niet alleen kassenbouwers zijn die van onze diensten gebruik maken. Vandaar dat wij onlangs de naam van onze glastuinbouwtak ook hebben veranderd van Allport Greenhouse Logistics in Allport Horti Logistics. Juist ook toeleveranciers kunnen wij helpen in het proces van haven tot tuin.”

Dat kan allemaal dankzij de groei die Allport Netherlands zeven jaar na oprichting heeft doorgemaakt. “We zijn vanaf scratch gegroeid naar zo’n dertig man personeel en we blijven groeien, gemiddeld ongeveer twintig procent per jaar verdeeld over de verschillende sectoren. Daarmee wil ik onszelf zeker niet op de borst kloppen, maar dit kan alleen maar als je tevreden klanten hebt. Er is alleen weinig tijd om terug te kijken, want voor je het weet dient er zich alweer een nieuw project aan en is het zaak om alle benodigde materialen weer zo snel en goed mogelijk op locatie af te leveren. Je bent altijd zo goed als je laatste klus.”

Voor meer informatie:
Allport Netherlands
www.allportnetherlands.nl 

Victor Wever
victor.wever@allportnetherlands.nl