Aardbeienteler runner-up

Skjærgaarden Gartneri wint Noorse Innovatieprijs

De Noorse Innovatieprijs van Gartnerhallen wordt om het jaar uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres. Dit jaar waren er vierentwintig nominaties, waaruit vier finalisten werden gekozen. Afgelopen weekend werd Skjærgaarden Gartneri als winnaar uitgeroepen. Skjærgaarden onderscheidt zich vooral door de kennis en toepassing van bodembiologie. Het bedrijf legt zich toe op bodemverbetering door middel van compost, bio-kool en groenbemesting. Daarbij testen ze voortdurend nieuwe culturen en soorten, wat de complete waardeketen ten goede komt. Zo teelden ze dit jaar tonnen meloenen op de koude grond, wat eerder ondenkbaar was in Noorwegen. “We passen teeltmethoden toe die weinig worden gebruikt in traditionele landbouw en zorgen nauwlettend voor uitgebalanceerde voeding, door middel van analyses van zowel de bodem als de planten zelf,” vertelt Kristin Stenersen van Skjærgaarden.

Een van de andere finalisten was Bjertnæs & Hoel. Dit bedrijf introduceerde eerder de baby romaine sla en de cherry potatoes in Noorwegen. “Bjertnæs & Hoel loopt voorop als het gaat om groententeelt en ontwikkeling van nieuwe producten en teeltmethoden,” vertelt Ole Davidsen, voorzitter van de jury. “Met de teelt van de baby romaine en de cherry potatoes hebben ze laten zien dat ze goed in staat zijn op trends in te spelen. Dit jaar kwamen ze als eerste in Noorwegen met zoete aardappelen, iets wat een paar jaar geleden nog ondenkbaar leek. Bjertnæs & Hoel ontwikkelt nieuwe soorten en past nieuwe technologieën toe. Daarnaast legt het bedrijf veel nadruk op vakkennis en opleiding.”

Bjertnæs & Hoel heeft het certificaat Global Gap – Good Agricultural Practice. Dit garandeert dat het bedrijf aandacht heeft voor een duurzame teelt en goede arbeidsvoorwaarden.

Ook aardbeientelers Ekeberg & Myhrene behoorden tot de finalisten. Mede dankzij hun inspanningen werd het Noorse aardbeienseizoen met drie maanden verlengd. In overleg met Tom Christensen van Gartnerhallen besloten ze meer volgroeide aardbeienplanten te gebruiken en deze in kweektunnels verder op te kweken. Hierdoor zijn er buiten het seizoen meer Noorse aardbeien te koop, een effect dat nog zal worden versterkt omdat andere aardbeientelers hun voorbeeld zullen volgen. De grote verdienste van Ekeberg & Myhrene is bovendien dat zij zich in samenwerking met onderzoekers van de Noorse universiteit voor milieu- en biowetenschappen (NMBU) inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals de Thorvaldrobot, die aardbeien kan oogsten. Daarbij delen zij hun kennis met andere telers, zowel nationaal als internationaal.

Bron: gartnerhallen.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven