Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rainlevelr Event over waterbeheersing trekt veel telers

Eerst meer bassinkleppen en daarna verder kijken naar water én droogte

Tholen – Veel telers hebben wel oren naar het laten plaatsen van een speciale klep in hun bassin om bij extreme regenval ruimte te maken voor nieuw hemelwater, zo bleek tijdens het gisteren door het Hoogheemraadschap van Delfland georganiseerde Rainlevelr Event. Tegelijkertijd zijn nog lang niet alle telers op de hoogte van het project en zouden telers graag zien dat het plaatsen van een aflaatklep in bestaande bassins snel mogelijk wordt.

Een goede opkomst.

Bekijk hier de fotoreportage.

Veel vingers omhoog op de vraag of er telers aanwezig waren.

Met de stem van nieuwslezeres Noraly Beyer en beelden van een overstroomd De Lier in september 1998 was het gisteren in het World Horti Center direct duidelijk wat het belang van waterbeheersing is. Tomatenteler Jack Groenewegen kon moeiteloos nog herinneringen naar boven halen over het in allerijl op kistjes zetten van zijn gewas om te redden wat er te redden viel. Voor de saamhorigheid in de sector en mooie verhalen achteraf waren de overstromingen goed, maar toch was iedereen in de zaal het erover eens dat een herhaling van 1998 voorkomen moet zien te worden, zeker na in mei van dit jaar nog een lightversie na hevige regenval.

De introductiefilm werd aandacht aanschouwd door het overgrote deel van de sprekers op de eerste rij en de rest van de zaal.

Op uitnodiging van het Hoogheemraadschap van Delfland kwamen opvallend veel telers uit het Westland, Oostland en zelfs van daarbuiten, maar ook toeleveranciers, adviseurs, verzekeraars, overheden en belangenorganisaties bijeen om meer bekendheid te geven aan het project Rainlevelr en vooral ook om kennis en ervaringen te delen. Het Hoogheemraadschap roept telers in het project op om een speciale klep in hun bassin te plaatsen om bij extreme regenval ruimte te maken voor nieuw hemelwater. Tegen het eind van dit jaar zou het systeem bij zo’n twintig bedrijven in gebruik moeten zijn.

Jack Groenewegen nam de zaal mee terug naar 1998 toen hij zijn gewas moest zien te redden door het op kistjes te zetten.

Met steeds meer telers de benodigde capaciteit vrijmaken
Het evenement was opgebouwd uit een drietal rondes rondom de thema’s ‘Wateroverlast’, ‘Droogte’ en ‘Maatregelen’. Tijdens de eerste ronde gaf Hugo Vreugdenhil, accountmanager bij het project Rainlevelr, een introductie op het systeem. Daarin aanstipte hij aan dat uiteindelijk het aanleggen van een speciale kleppen wat het Hoogheemraadschap betreft zo snel mogelijk tot de standaardprocedure gaat behoren bij het aanleggen van een nieuw bassin of het vervangen van bassinfolie. Hierop volgde vanuit de telers in zaal de vraag waarom bestaande bassins nog niet in het project betrokken zijn. Dit is nog niet het geval, omdat het Hoogheemraadschap in de beginfase van het project niet het risico wil lopen op het mislukken van de aanleg van zo’n klep in een bestaand bassin.

Al snel ging het vervolgens over volgende stappen zoals het inzetten van ondergrondse waterberging om periodes van droogte te overleven. Jacco Vooijs van LTO Glaskracht Nederland wist te vertellen dat hier in het project COASTAR aan wordt gewerkt. Wilko Wisse van tomatenteler Lans, één van de eersten met een speciale klep, waakte voor het te snel maken voor allerlei vervolgstappen. Hij benadrukte dat er eerst maar eens meer telers bij het project in zijn huidige vorm moeten aansluiten. Daarmee zal de capaciteit die vrijgemaakt moet worden in de aanloop naar hevige regenval beter verdeeld kunnen worden onder de telers onderling. Dat het Hoogheemraadschap daarbij nu de vullingsgraad van bassins kan inzien is volgens Wilko belangrijk, want deze gegevens zijn accurater dan de gegevens van het peilbeheer. Hierdoor is er minder snel reden is voor paniek en hoeven telers niet langer (achteraf) onnodig water af te laten.

Jaap Bij de Vaate gaf een introductie op het thema 'Droogte' en liet zien hoe telers van verschillende gewassen met een verschillende watervraag elkaar kunnen helpen.

3500 m3 en 2022
Naast water ook aandacht voor droogte, onvermijdelijk na de afgelopen zomer. Droogte die hoogstwaarschijnlijk steeds vaker de kop op zal steken. Telers en buren met verschillende waterbehoeftes zoals tomaten- en orchideeëntelers zouden in dit soort periodes elkaar kunnen helpen, liet Jaap Bij de Vaate van Delphy in zijn introductie op het tweede thema aan de hand van enkele cijfers zien. Ewald de Koning van Ter Laak Orchids kreeg de kans om te vertellen over zijn ervaringen met ondergrondse waterberging, terwijl Wim Voogt van de Wageningen Universiteit met het oog op verzilting aan de telers in de zaal liet weten dat veel gewassen waarschijnlijk meer natrium kunnen weerstaan dat in eerste instantie gedacht. Behalve het getal 3500 (het gemiddeld aantal benodigde kubieke meters bassin per hectare) kwam ook het jaartal 2022 herhaaldelijk terug. Vanaf dat moment mag breinwater als gevolg van reverse osmose niet langer geloosd worden, waardoor telers nog meer dan nu al het geval is op zoek moeten naar andere waterbronnen.

Veel vragen van telers uit de zaal, hier van Frank van de Burg van Solyco.

Na een pauze om bij te praten over de eerste twee rondes ging het tijdens de derde ronde over maatregelen. Onder andere het beruchte kostenplaatje kwam voorbij, bijvoorbeeld met betrekking tot het transporteren van water afkomstig vanuit de gebouwde omgeving. In diezelfde gebouwde omgeving zou daarnaast ook het beplanten van daken kunnen bijdragen aan het gedoseerd afvoeren van regenwater.

Corné Zwinkels na afloop van het evenement in gesprek met dagvoorzitter Maurice Wubben.

Aan het eind van alle drie de sessies greep Saskia Jouwersma van het Hoogheemraadschap de kans om alle aanwezigen te bedanken en iedereen vooral ook op te roepen bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het project Rainlevelr. Daarbij wist zij uit ervaring dat het zomaar aanpassen van beleid niet eenvoudig is, maar dat er onder de noemer ‘pilot’ veel innovatieve ideeën uitgetest kunnen worden. Net zo goed als dat er al bestaande ideeën zoals het overhevelen van water uit bestaande bassins zeker nogmaals bekeken en opnieuw berekend moeten worden op aanraden vanuit de zaal. Aan dagvoorzitter Maurice Wubben tenslotte de eer om het inkoppertje te maken: op naar het natje en het droogje.

Er waren veel telers aanwezig uit zowel groente- als sierteelt: Paul Sonneveld (Passion for Lilies), Paul Zwinkels (Trostomatenkwekerij P. en R. Zwinkels), Leon Schenkeveld (Schenkeveld Tomaten) en John van Mil (Looye Kwekers).

Bekijk hier de fotoreportage.

Voor meer informatie over Rainlevelr:
Rainlevelr
www.rainlevelr.com 

Saskia Jouwersma (projectleider) 
gietwaterbassins@hhdelfland.nl  
06-46 42 49 28

Hugo Vreugdenhil (accountmanager)
hvreugdenhil@hhdelfland.nl  
06-11 71 78 91