In april dit jaar werd de autonome oogstmachine voor asperges in praktijk uitgetest door AvL Motion uit Westerbeek. Uit de evaluaties tijdens afgelopen testperiode blijkt dat de belangrijkste functionaliteit; de modules die de asperges daadwerkelijk oogsten naar verwachting functioneren. De komende maanden zullen worden besteed aan het doorvoeren van verbeteringen waarna de oogstrobot in 2019 volledig startklaar zal zijn. 


 
Verhoging van de oogstcapaciteit, geen schade aan het bed
"Een van deze verbeteringen is dat de oogstmodules compacter worden. Zo kunnen er in het nieuwe ontwerp meer oogstmodules op één meter worden geplaatst, de oogstcapaciteit wordt hierdoor vergroot naar vijftien asperges per strekkende meter. Door de nauwkeurige manier van oogsten wordt alleen de asperge uit het bed genomen en komt er nagenoeg geen zand mee omhoog. Het bed blijft homogeen, zo bleekt uit de tests. Het herstel van het bed na iedere oogsthandeling is dus niet direct nodig. De ploeg aan de achterzijde die verantwoordelijk is voor dit herstel kan straks door een eenvoudig snelwisselsysteem vervangen worden door een collecting-module met plaats voor ongeveer 500 kilo asperges. Dit levert tijdswinst op omdat de machine voorheen na elke rij geleegd moest worden. De ploeg kan met een eenvoudige handeling weer worden teruggeplaatst als, na gemiddeld twee weken, herstel aan het bed nodig is.

Een andere verbetering is het aanbrengen van grotere rupsbanden. Hierdoor wordt de bodemdruk verder omlaag gebracht. Zo wordt voorkomen dat de grond dichtslaat door de bodemverdichting die ontstaat als er een zware machine op traditionele banden tussen de asperges wordt ingezet. Ook deze aanpassing draagt verder bij aan het behoud van een kwalitatief goed asperge areaal", aldus AvL Motion.

Oogstmodule gepatenteerd, doorontwikkelen andere functies
AvL ontwikkeld de gepatenteerde oogstmodules verder door. "Zo zal er een optie aan de machine worden toegevoegd waarmee de folie op hetzelfde bed (in plaats van het naastgelegen bed) teruggelegd kan worden. Hierdoor kan de machine aan het einde van de akker twee, vier of zes bedden overslaan en de akker in een spiraal bewerken. Dit draagt verder bij aan de efficiëntie omdat de machine niet hoeft te keren op het kopeinde. De machine kan in één soepele beweging door. Natuurlijk heeft de klant uiteindelijk de keuze voor welk systeem er gekozen wordt. De komende winter wordt er verder gewerkt aan de stabiliteit van de oogstmodules, daardoor gaat de kans op storing nog meer omlaag. Ook wordt er aan de betrouwbaarheid gewerkt door verbeteringen aan te brengen aan het hydraulieksysteem."
 
Voor meer informatie
AvL Motion
Hondsbergweg 2b
5843AT Westerbeek
T: +31 (0) 6 28 38 69 76
www.AVLmotion.com