Onderzoek naar gebruik restwarmte datacenters

"5,2% van warmtevraag glastuinbouw kan voorzien worden door datacenters"

Restwarmte uit datacenters kan een belangrijke rol spelen bij de CO2-reductie in de gebouwde omgeving. Er is 410 kton aan reductie mogelijk, blijkt uit onderzoek van Berenschot en IF Technology. De onderzoekers inventariseerden de 114 grootste commerciële datacenters van Nederland en nabijgelegen kansrijke warmtevragers. De glastuinbouwsector is er daar een van. 5,2% van de warmtevraag zou vanuit datacenters kunnen worden voorzien. Wel moet er dan ook nog CO2 geleverd worden.

3,4 miljard kilogram minder in 2030, dat is de opgave van de Klimaattafel Gebouwde omgeving. En in 2050 willen we bijna helemaal geen CO2 meer uitstoten. Om de klimaatdoelen te halen moeten bijna alle gebouwen in Nederland aangepakt worden. Bij het opstellen van de regionale energiestrategieën, is het relevant om restwarmte van datacenters als optie mee te nemen, volgens de onderzoekers. 

Groeiend warmtepotentieel
Door verdere digitalisering groeit het warmtepotentieel van datacenters. "Datacenters maken inmiddels bijna volledig gebruik van duurzame elektriciteit. Door gebruik van restwarmte wordt deze duurzame energie dubbel benut", zegt Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association.

Omgekeerd profiteren datacenters van de retourkoelte uit de gebouwde omgeving. Grove: "De toepassing is geschikt voor de verduurzaming van elk warmtenet. Dankzij strenge eisen aan leveringszekerheid van ICT is het warmteaanbod zeer betrouwbaar.”

Grootschalige pilots
Er zijn al met succes warmte-uitwisselingsprojecten gerealiseerd, alleen nog niet op grote schaal. "De uitdaging is om randvoorwaarden te verbeteren en door te pakken naar grootschaligere projecten." Dit stelt Jeroen van der Tang, Public Policy Manager Duurzaamheid bij Nederland ICT.

BlockHeating
Op BNR-nieuwsradio was Jeroen Burks van start-up BlockHeating te gast om te vertellen over de mogelijkheden. "Tuinders hebben het hele jaar door warmte nodig, terwijl datacenters verlegen zitten om koeling. 90% van de restwarmte uit datacenters kunnen wij gebruiken in de glastuinbouw. Voor het datacenter betekent dat een kostenbesparing en een goed imago, terwijl de tuinder gasloos kan telen en een stabiele warmtelevering krijgt."

In oktober is BlockHeating begonnen met de bouw van een eerste prototype van het mobiele datacenter waarmee de warmte naar de kas toe komt. "De bedoeling is om begin 2019 te starten met testen."

Lees hier het artikel over BlockHeating eerder dit jaar op Groentennieuws.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven