Turkije:

Daling van de munt doet exportmogelijkheden voor toeleveranciers toenemen

Toeleveranciers voor kassen in Turkije blijven jaar na jaar groeien. Op dit moment hebben 90 bedrijven activiteiten in deze sector waaronder 70 binnenlandse ondernemingen. 

De bedrijven onderzoeken ook de mogelijkheid om hun marktaandeel uit te breiden op de wereldmarkt. De daling van de Turkse munt in de laatste 6 maanden levert aanzienlijke concurrentievoordelen op voor bedrijven waarvan het merendeel van de productiekosten in de Turkse munt berekend worden.

Bulent Aytekin, voorzitter van de Greenhouse Construction and Equipment Manufacturers and Exporters Association (SERKONDER) zegt: “Recente economische ontwikkelingen en veranderingen in de Turkse munt brachten nieuwe exportmogelijkheden met zich en wij geloven dat onze fabrikanten hun marktaandeel zullen blijven doen toenemen in exportmarkten. Bijna 99% van de uitrustingen voor kassen worden op dit moment in het binnenland vervaardigd. Exporteren is amper nodig omdat wij alle noodzakelijke kwaliteitsvolle producten kunnen leveren door binnenlandse productie. Dit bracht ons ook in een positie waar we een belangrijke rol op de exportmarkt kunnen spelen."

"Indien we de industrie van versproducten in Turkije bekijken, stellen we vast dat er een verschil is tussen de toename van de kosten van de telers en de prijzen op de binnenlandse markt. De kosten van de telers zijn in de laatste jaren exponentieel toegenomen, terwijl de prijzen min of meer dezelfde zijn gebleven. Daarom richten de meeste telers met wie onze fabrikanten werken zich op exportmarkten om betere prijzen voor hun vers fruit en verse groenten te bedingen."

"Op dit ogenblik telt Turkije ongeveer 60.000 hectare glastuinbouw. In Turkije bevinden zich niet vaak verwarmings- en koelsystemen in kassen vanwege de kosten, maar op termijn zullen veel telers zonne-energie verkiezen vanwege de kostenvoordelen ervan. Alleen tijdens de winter wanneer het koud is, proberen telers in te grijpen door basismethoden te gebruiken zoals een gecontroleerd brandsysteem in de kas. De aangewende verwarmingssystemen functioneren het vaakst op steenkool of warmte-energie. Koelsystemen zijn niet zo gangbaar in Turkije vanwege de hoge elektriciteitsverbruik en -prijzen in het land. Daarom voorspellen wij dat, indien telers beter ingelicht zijn over zonne-energiesystemen en hun baten, ze allemaal geneigd zullen zijn om met deze systemen verder te werken."

Bron: Dunya Gida


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven