Eind oktober maakte veredelaar Rijk Zwaan de jaarcijfers over 2017/2018 bekend. De omzet daalde met 2% naar 413 miljoen euro en de nettowinst daalde met een derde tot 59 miljoen euro. Toch gaat het Rijk Zwaan voor de wind. Het Financieel Dagblad sprak met Ben Tax, directeur en mede-eigenaar van Rijk Zwaan. In de nieuwste Top 500 van Quote neemt hij positie 155 in met een geschat vermogen van 230 miljoen. De ophef over de dividendbelasting ging aan hem voorbij: Rijk Zwaan heeft geen buitenlandse aandeelhouders en bovendien gaat Ben ‘op de fiets naar het Binnenhof’, vertelt hij aan de krant.
Met verbazing keek Ben naar de recente spanningen tussen de top van het bedrijfsleven en de overheid. De multinationals beklaagden zich over het vestigingsklimaat. Kritiek op het vestigingsklimaat is niet aan Ben besteed. Een vertrek uit Nederland is voor de veredelaar onbespreekbaar. “Nederland is een fantastisch vestigingsland.”
Geven en nemen
Afstand tussen het bedrijfsleven en de politiek ervaart Ben niet. “Iedereen is makkelijk benaderbaar, of het nou de SP, SGP of de minister is. Je moet als ondernemer niet alleen maar vragen, ook bereid zijn iets te geven, door een betrouwbare partner te zijn en bijvoorbeeld af en toe buitenlandse gasten te ontvangen.”
Met subsidie krijgt Rijk Zwaan dan weer iets terug. Jaarlijks ontvangt de veredelaar 13 miljoen WBSO-subsidie. “Veredeling is een vitale sector. Het zaadje heeft een enorme impact in de internationale tuinbouwketen. Door de subsidie die wij jaarlijks ontvangen, kunnen we onze R&D-activiteiten verdubbelen.” Geld dat Rijk Zwaan naar eigen zeggen vooral steekt in de salarissen van onderzoekers, in totaal jaarlijks 115 miljoen.