De Fransen zien hun steden vergroenen. Het land heeft de afgelopen jaren een enorme groei gezien in de stadslandbouw. In verschillende projecten hebben zowel de overheid als verschillende private partijen ideeën en concepten gelanceerd en teeltbedrijven gebouwd om groenten te verbouwen in steden. Het nieuwste project dat wordt gelanceerd bevindt zich in de buurt van Parijs. In de voorstad Romainville zullen twee groentenflats met een areaal van 1000 m2 worden gebouwd om inwoners van vers geteelde groenten te voorzien.

© : Poltred Studio / Ilimelgo en Secousses architects 

"Wat stadslandbouw betreft is de Franse markt een veelbelovende markt, omdat de Fransen veel waarde hechten aan hun voeding", zegt Corenthin (Felix) Chassouant met CMF. CMF is gespecialiseerd in hightech kassen en gebouwen en werkt al enkele jaren aan een voorstel voor stadskassen over de hele wereld. In Frankrijk nemen ze ook deel aan het nieuwe project.

La Cite Maraichere
Dit gebouw voor stadslandbouw moet worden gerealiseerd als onderdeel van een stadsvernieuwingsprogramma. "Alle verdiepingen boven de begane grond zullen gewijd zijn aan lokale teelt", zegt Corenthin. "Wat betreft de ondergrond is het de bedoeling paddenstoelen te telen. Het gebouw zal bestaan ​​uit 2 vleugels van elk 7 meter breed, de oostelijke kas op de 6e verdieping en de westelijke kas op de 3e verdieping (de eerste groentetorenflats in Europa)."

© : Poltred Studio / Ilimelgo en Secousses architects


© : Poltred Studio / Ilimelgo en Secousses architects

Het gebouw voldoet ook aan de nieuwste milieunormen en zal voldoen aan de openbare veiligheidsvoorschriften. Volgens Corenthin was de grootste uitdaging van dit project het combineren van esthetiek en technische details.

Het project heeft als doel om een ​​oogst van maximaal twaalf ton per jaar te realiseren. Die oogst moet bestaan uit wortels, tomaten en andere producten, allemaal geteeld in substraten en met een circulair systeem, waarbij lokale compost, gemalen groenafval, en koffiedik worden gemengd. De groenten worden voor kleine prijzen aan de lokale bevolking verkocht en worden ook in de cafetaria op de begane grond gebruikt.

© : Poltred Studio / Ilimelgo en Secousses architects

Residence with greenhouses
Het nieuwe Parijse project is niet het enige stedelijke landbouwproject in Frankrijk dat momenteel wordt gerealiseerd. Verschillende projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Een van hen is "5 ponts" in Nantes, Corenthin-shows. "Deze flat zal twee stedelijke landbouwkassen (op de 6e en 4e verdieping) en twee door CMF gebouwde privé-wintertuinen integreren. Deze kassen zullen worden uitgerust met schaduwschermen, verwarmingssystemen en klimaatbeheersing." Dit ambitieuze en innovatieve project omvat verschillende beperkingen: de veiligheid van de bewoners, klimaatbeheersing van beglaasde ruimtes en het samenwonen met landbouwactiviteit in stedelijke gebieden", aldus Corenthin.

©Samo / TETRARC Nantes Project manager and architect 

Het project is een voorstel van de vereniging "Les Eaux Vives" en wordt ondersteund door de stad Nantes, Nantes Métropole en de Europese Unie als onderdeel van het UIA-project (Urban Innovative Action).

"Het is echt gaaf om hier een deel van te zijn", zegt Corenthin. "Met CMF hebben we altijd aan de traditionele markt geleverd - wat ook interessant is - maar nu zien we dat we innovatieve oplossingen kunnen bedenken en ontwikkelen die onze kennis van kassen combineren met architectonische concepten, om te voldoen aan de specifieke situatie van de stadslandbouwer."

Voor meer informatie:
CMF
BP 10 001 - Varades
44370 Loireauxence
Tél. : +33 (0)2 40 98 34 00
Fax. : +33 (0)2 40 98 34 94
www.cmf-groupe.com