Er zijn grote problemen omtrent de beschikbaarheid van de datterino- en cherrytomaten die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. De belangrijkste bedrijven geven aan dat het gaat om een daling van 30%, met name in de regio Apuliƫ.

Het areaal waarop de tomaten voor de verwerkende industrie worden geteeld, is verminderd als gevolg van de lage prijzen die vorig jaar werden betaald. In 2017 was er namelijk sprake van een overschot en de prijs die de verwerkende industrie betaalde, lag onder de kostprijs. De telers investeerden dit seizoen daarom minder in de datterino- en cherrytomaat.

"Tegenwoordig bevinden de verwerkingsbedrijven zich in grote problemen en ze zijn wanhopig op zoek naar tomaten. Ze wenden zich tot de vers-sector en zijn bereid om meer te betalen, als ze al tomaten kunnen vinden. Ik denk dat er een betere planning nodig is, met respect voor de contracten die in het voorseizoen getekend zijn. Dat zou voor iedereen voordelen opleveren: de telers zijn verzekerd van een inkomen en de industrie van tomaten", zegt een teler.