Binnen de professionele fruitteelt wordt er nog steeds naar een frambozenras gezocht dat de periode op kan vullen tussen de zomerdragende frambozenrassen en de herfstdragende frambozenrassen. Vanaf volgend plantseizoen/voorjaar 2019 kan Hengartner Pflanzen, de Zwitserse leverancier van jonge planten, een nieuw ras aanbieden die het potentieel heeft om dit gat op te vullen. Het ras Enrosadira heeft zichzelf reeds bewezen bij de teelt en nu staat ook de Primalba op het punt om voor het eerst afgezet te worden. Beide rassen staan tijdens de aankomende ExpoSE (21 + 22 november) in Karlsruhe in de schijnwerpers.

De beursstand tijdens de ExpoSE van vorig jaar

De Enrosadira werd drie jaar geleden geïntroduceerd en het ras met een grote oogst heeft al vele telers in binnen- en buitenland overtuigd. De variëteit scoort bovendien punten met grote vruchten, een zeer goede houdbaarheid en een lichte kleur van de vrucht. „De Enrosadira is zowel voor de vollegrondsteelt alsook voor de glasteelt geschikt en kan twee keer per jaar - in de herfst en in het voorjaar - geoogst worden. De feedback is tot nu toe bijzonder positief en de continue stijgende vraag bevestigt het succes van het ras.''

Oogstrijpe frambozen van het ras Primalba

Vroege rijping
Een ander nieuw frambozenras (verkoop vanaf voorjaar 2019) is het ras Primalba BP1522. Primalba is momenteel de vroegst rijpende herfstframboos op de markt. Dit nieuwe ras verhoogt de kwaliteitsstandaard van de verse framboos en maakt een reductie van de teelt- en plukkosten mogelijk. „Bijzonder interessant is de vroege rijping, waardoor ze theoretisch het gat tussen de zomerdragende – en herfstdragende frambozen zou kunnen sluiten. Samen met haar vruchtkwaliteit en goede plukbaarheid heeft het ras volgens ons een interessant ontwikkelingspotentieel." 

Enrosadira-frambozen tijdens de teelt

Bessenspecialiteiten
Hengartner Pflanzen heeft zich gespecialiseerd op de vermeerdering van jonge bessenplanten. Naast de alom bekende bessensoorten zoals frambozen, bramen en aardbeien levert het bedrijf ook onbekende specialiteiten zoals vijgen, mini-kiwi's, gojibessen, Japanse bessen, goudbessen, rabarber en honingbessen.

Bezoek het bedrijf tijdens de aankomende ExpoSE in Karlsruhe (21 + 22 november, stand 1 / B-08).

Verdere informatie:
Hengartner Pflanzen GmbH
Stocken 3c, CH- 9315 Neukirch / Egnach
Tel.: 0041 (0)71 470 0846
Fax: 0041 (0)71 470 0845
info@ch-pflanzen.ch
www.Hengartner-Pflanzen.ch