Het seizoen van de Siciliaanse paprika staat op het punt van beginnen. Carmelo Calabrese, een expert in de Italiaanse agrobusiness, geeft inzicht in het paprikaseizoen 2018/2019. Calabrese is 55 jaar, studeerde Agrarische Wetenschappen en leidt een bedrijf in de Siciliaanse provincie Ragusa, dat behoort tot een van de meest geavanceerde in Sicilië.

Carmelo Calabrese

"Eerst werkten we in juni en juli met plantingen in de volle grond, waardoor we van half september tot november konden oogsten, maar dit schema maakte ons, ondanks onze lagere productiekosten, nog niet concurrerend genoeg. Daarom hebben we besloten om gebruik te maken van  beschermde structuren: met plantingen van juli tot augustus onder polytunnels en van eind september tot oktober in een kas. Hierdoor kunnen we nu veel langer productief zijn en gaan oogsten van eind oktober tot eind mei of totdat de markt ophoudt. Voor de nieuwste gewassen kan de oogst zelfs doorgaan tot juni en deze zijn over het algemeen bestemd voor de verwerkende industrie”, zegt de expert.

Paprika's in polytunnels

"We hebben 35 hectare die exclusief worden gebruikt voor de paprika's. De tunnels beslaan 25 hectare, terwijl we er onder kas nog eens 10ha  hebben. Onze paprika's weerspiegelen de kenmerken van de typische Siciliaanse teelt. Ze zijn van het Lamuyo type en het California type, meestal in kleuren rood en geel. De prijzen variëren op dit moment van €0,70 kg tot €0,90 per kg, maar dit zal zich snel stabiliseren als het seizoen eenmaal op gang is", zegt Calabrese.

Gele paprika

Het seizoen bevindt zich nog in de beginfase en tot nu toe verloopt het zonder problemen. Hieruit kan worden afgeleid dat, afgezien van mogelijke plantenziekten, het seizoen optimaal zal zijn. De belangrijkste concurrent van de Siciliaanse paprika is zonder twijfel Spanje, dat in staat is om grote hoeveelheden paprika te exporteren, ook naar Italië. 

"De paprika's, die op de markt zijn in Italië, komen voornamelijk uit Spanje en deels ook uit Nederland. Ze zijn van het blokype, maar ook een aanzienlijk deel bestaat uit het Lamuyotype en het California type. Die laatstgenoemden worden vaak verward met de Italiaanse paprika’s als er geen informatie over de oorsprong wordt verstrekt. De Italiaanse productie is immers niet voldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen en de consumenten moeten daarom ook de Spaanse paprika's kopen", legt Calabrese uit.

Rode paprika

De Italiaanse paprika blijft daarentegen vrijwel geheel in het land van oorsprong, ook omdat in het buitenland de consument de voorkeur geeft aan paprika’s van het Clovis-type, dat is de vierkante paprika. Het deel van Sicilië dat zich voornamelijk toelegt op de teelt van paprika's is Licata, waar ze worden geteeld in polytunnels. In het zuidoosten van het eiland worden paprika's in kassen gekweekt.