Tholen - Vijf jaar terug startte Fortuna Frutos Continental samen met Stephane Rion het aparte bedrijf Fortuna Frutos International op om naast de import van Canarische tomaten en komkommers het pakket voor haar retail- en foodserviceklanten uit te breiden met de import van groenten uit het Middellandse Zeegebied.De internationale tak heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt en met het aantreden van Bert Nobel en Jacob Visser zal per 1 november het assortiment ook uitgebreid gaan worden met fruit.

"Het aandeel Canarische groenten is de laatste jaren bij ons stabiel gebleven. Daar zullen we ook altijd een specialist in blijven, maar onze groei zit echt in het overige pakket. Daarmee hebben we de afgelopen jaren met groenten een forse slag gemaakt en met de uitbreiding naar het fruit zijn we klaar voor de volgende stap. De nieuwe collega's beschikken over een uitgebreid netwerk van klanten en leveranciers in de fruitsector en gecombineerd met de plaats die Fortuna Frutos Continental in de markt heeft verworven, biedt dat een mooi toekomstperspectief", aldus Stephane.

Momenteel maken de Nederlandse retailers de omschakeling naar de importgroenten. "De producties in Spanje zien er goed uit, al heeft men de laatste week wat last gehad van de weersomstandigheden. Verder verwachten we uit Senegal weer een mooi pakket cherry- en snoeptomaten. Vanaf eind november zullen we ook cherrytomaten uit Tunesië beschikbaar hebben. Al met al zien we het seizoen gunstig in, maar we staan pas aan het begin en er kan nog van alles gebeuren qua weersomstandigheden", benadrukt Stephane.


Marco Slobbe en Stephane Rion

Ook zijn collega Marco Slobbe spreekt van prima teeltomstandigheden deze zomer voor de Canarische teelt. "Alles staat er goed bij, maar we hebben geen garanties, want dat kan na een storm zomaar anders zijn. Naar we nu inschatten is het volume tomaten en komkommers zowel voor ons als in totaliteit op het zelfde niveau als vorig jaar. De geluiden zijn dat er in Spanje en Marokko minder ronde tomaten beschikbaar zijn, dus dat kan wellicht een voordeel zijn voor de Canarische productie."

Fortuna Frutos heeft het areaal pruimtomaten op de Canarische Eilanden dit jaar uitgebreid naar 8 hectare. "Vorig jaar konden wij tot eind april doorgaan met goede kwaliteit pruimtomaten, terwijl Spanje vaak medio maart al klaar is, dus dat is wel een voordeel voor ons", zegt Marco. "In Canarische komkommers zijn we een relatief kleine speler. In tegenstelling tot voorheen werken we sinds vorig jaar in plaats van één korte teelt met twee teelten, waardoor we het seizoen wat kunnen verlengen met een wat lager volume in de piek van het seizoen."

Voor meer informatie:
Marco Slobbe
Fortuna Frutos
Tel: +31(0)180751420
marco@fortuna-frutos.com 
www.fortuna-frutos.com