Aan het eind van oktober zal het oogstseizoen van de Siciliaanse aubergine starten. Deze zijn geteeld in de kas en zullen half november op de markt worden gebracht.

"In de provincie Ragusa is het aantal hectare met ronde aubergines stabieler dan voorgaand seizoen. De paarse aubergine laat een licht verval zien, net als de lange aubergine", zegt aubergine specialist Nuccia Alboni.

"Aan de andere kant zijn er nu veel gestreepte aubergines en dat zal waarschijnlijk zorgen voor een daling van de prijzen. De toename is eigenlijk van toepassing op de hele kuststreek van zuidoost Sicilië, dat van oudsher een gebied is waar dit gewas wordt geteeld", zegt de expert.

Violetta Paarse aubergine

Ook de oppervlakte met witte aubergine is dit jaar toegenomen, dankzij de groeiende vraag naar dit nicheproduct. De vraag komt vooral uit Italië want in het buitenland moet de consument nog wennen aan dit ras.

In het noorden van Italië wordt de witte aubergine voornamelijk gevraagd door gastronomische restaurants en door gespecialiseerde groentewinkels met een beperkt clientèle.

Witte aubergine

Op de markten van Turijn en Verona gaan de witte aubergines voor €1,70 over de toonbank, terwijl in het Sicilië de paarse aubergine voor €1,10 wordt afgezet.

De verpakkingen die gebruikt worden voor het transport zijn voor alle rassen hetzelfde; kartonnen dozen met een afmeting van 30 x 50 x 15 cm of 30 x 50 x 11 cm.

Delen van Spanje worden nog steeds gezien als de grootste concurrent voor de in Italië geteelde aubergines.

Gestreepte aubergine

"Veel buitenlandse markten zijn geïnteresseerd in de gestreepte aubergine, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland, Slovenië en Kroatië. Maar ook relatief jonge markten zoals die van Roemenië en Bulgarije tonen voorzichtig interesse", concludeert Alboni.