Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooral kleinere veredelaars dreigen te worden beperkt in innovatie

Veredelaars verlaten EU door Europese uitspraak over CRISPR-Cas

Onderzoeksopdrachten die worden teruggetrokken. Bedrijven die besluiten hun R&D-afdelingen naar buiten Europa te verplaatsen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de beslissing van het Europese Hof om CRISPR-Cas als genetische modificatie te bestempelen, vergaande gevolgen heeft. Ook voor Wageningen University & Research, zo bericht Resource, de website voor studenten en medewerkers van Wageningen University & Research.

Deze zomer besloot het Europese Hof dat de techniek CRISPR-Cas, waarmee heel gericht veranderingen kunnen worden aangebracht in het DNA van bacteriën, planten en dieren, onder de strenge wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s) valt. Daardoor moeten gewassen die met CRISPR-Cas zijn verbeterd, een tijdrovende en kostbare toelatingsprocedure volgen voordat ze mogen worden verbouwd en verhandeld. In landen als de VS en Japan valt CRISPR-Cas niet onder die gmo-procedure en kunnen veredelaars nu veel sneller nieuwe rassen ontwikkelen en op de markt brengen. Dat zet de Nederlandse veredelingssector op achterstand, waarschuwt directeur Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group.

In het artikel van Resource worden onder andere HZPC, het grootste Nederlandse handelshuis in pootaardappelen en KWS Saat, veredelaar van hoofdzakelijk maïs, suikerbiet, granen en aardappelen genoemd als veredelaars die hun heil zoeken buiten Europa om met CRISPR-Cas door te kunnen gaan. Anneke van der Kamp van Rijk Zwaan is net als veel andere veredelaars voorzichtiger, stelt Resource. Zij willen niet in verband gebracht worden met gmo-veredeling en wijzen daarom de uitspraak van het Europees Hof niet direct af. Van der Kamp: "We respecteren de uitspraak van het Europese Hof en gaan geen gebruikmaken van CRISPR-Cas bij de ontwikkeling van onze groenterassen."

Eerder sprak Niels Louwaars, directeur van brancheorganisatie Plantum, zich uit over de uitspraak van het Europees Hof. Hij liet weten te vrezen voor een rem op nieuwe veredelingstechnieken.

Bron: WUR

Publicatiedatum: