"Een goede kas zonder het juiste klimaat zal nooit zijn volledige potentieel bereiken"

Planten zijn complexe organismen en net zo veerkrachtig als kwetsbaar genoeg om te zorgen dat suboptimale groeiomstandigheden hun gezondheid ernstig kunnen beïnvloeden. De temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in een kas zijn twee factoren die een enorme impact hebben op de plantengroei en een kas met een niet goed beheerd klimaat zal nooit zijn volledige potentieel bereiken.

Door Ted Tanner, CEO and Co-Founder of Growlink.

Gelukkig zijn er een aantal managementtechnieken die kunnen worden toegepast om zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in een kas op een optimaal of bijna optimaal niveau te houden, waardoor een gezonde groei, sterke gewasopbrengsten en minimale kosten worden bevorderd.

Effecten van temperatuur en vochtigheid op planten
Relatieve vochtigheid beschrijft de hoeveelheid waterdamp die in de lucht wordt gehouden in vergelijking met de hoeveelheid die nodig is voor verzadiging - wanneer het water zou condenseren in vloeibare vorm. Het heeft een grote impact op planten, omdat relatieve vochtigheid het vermogen van een plant om zijn belangrijkste biologische functies uit te oefenen beïnvloedt.

In het bijzonder heeft relatieve vochtigheid een belangrijk effect op transpiratie - het proces waarbij een plant water inneemt door de wortels, het water door zijn weefsel transporteert en het uiteindelijk door verdamping vanuit de bladeren terug in de atmosfeer brengt. Transpiratie helpt bij het verplaatsen van water dat wordt gebruikt voor fotosynthese en groei en speelt ook een belangrijke rol bij het koelen van de plant, waardoor het een sleutelfactor wordt voor de algehele gezondheid van planten. Net zoals ons eigen zweet stopt met verdampen bij een hoge relatieve vochtigheid, waardoor ons vermogen om af te koelen vermindert, vertraagt een te hoge luchtvochtigheid ​​het transpiratieproces wat een potentiële bedreiging vormt voor sommige soorten planten.

Ook snelle schommelingen van de luchtvochtigheid kunnen aanzienlijke schade aan planten veroorzaken. Een schommeling van de relatieve luchtvochtigheid van 20%, die slechts enkele minuten duurt, kan weefselbeschadiging tot gevolg hebben, omdat planten - die gewend zijn aan de relatief langzame veranderingen in de luchtvochtigheid die zich in de natuur voordoen - zich simpelweg niet snel genoeg kunnen aanpassen. De temperatuur van de kas beïnvloedt direct de relatieve luchtvochtigheid omdat de temperatuur van de lucht invloed heeft op het vermogen om vocht vast te houden. Warmere lucht heeft een grotere capaciteit om waterdamp vast te houden, leent zich voor een hogere relatieve vochtigheid en zorgt ervoor dat temperatuur een belangrijke factor is bij luchtvochtigheidsregeling.

Temperatuur en vochtigheid regelen met verdampingskoeling
Er zijn een aantal factoren die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de temperatuur en vochtigheid van een kas, inclusief de sterke externe temperatuurschommelingen van dag en nacht, of de circulatie van buitenlucht in de kasomgeving. Gezien het belang van temperatuur en relatieve vochtigheid voor de gezondheid van planten, is het duidelijk dat de omstandigheden in een kas zorgvuldig moeten worden gecontroleerd.

Er zijn verschillende manieren waarop de omstandigheden in kassen kunnen worden geregeld afhankelijk van hun locatie en de omliggende atmosferische omstandigheden. In vochtige omgevingen zijn passieve en actieve ventilatie populaire methoden voor het regelen van temperatuur en vochtigheid, omdat de lucht al vochtig is en door de convectie simpelweg hete lucht naar boven en naar buiten en koudere lucht naar binnen te laten verplaatsen zal de temperatuur effectief gereguleerd worden.

In drogere omgevingen met een reeds lage relatieve vochtigheid is eenvoudige ventilatie vaak niet genoeg om de temperaturen en vochtigheid op een optimaal niveau te houden voor plantengroei. In deze droge omgevingen is verdampingskoeling een veel betere optie. Verdampingskoeling werkt door water toe te voegen aan de kasomgeving, die vervolgens in de hete, droge omstandigheden kan verdampen, warmte afvoert en tegelijkertijd vocht aan de lucht toevoegt.

Ventilator en pad cooling
Verdampingskoeling kan op verschillende manieren worden bereikt, met ventilator- en padsystemen als een van de meest populaire in commercieel gebruik. In een ventilator- en padsysteem is op één wand van de kas een groot, nat oppervlak geïnstalleerd en op de tegenoverliggende muur is een reeks afzuigventilatoren geïnstalleerd. De padzijde wordt door een watertoevoer gevoerd om continu waterdamp in de kasomgeving af te geven. Lucht wordt door de pad getrokken en de gekoelde, vochtige lucht wordt dan door de afzuigventilatoren door de kas getrokken en naar de buitenlucht afgevoerd.

Voordelen van ventilator- en padsystemen zijn de eenvoudige bediening en relatief lage bedrijfskosten. Het pompsysteem dat de pad voedt, is relatief eenvoudig en de ventilatoren kunnen zo worden ingesteld dat specifieke luchtvolumes worden ingenomen op basis van de behoeften van de planten. Nadelen zijn onder meer de mogelijke vorming van minerale afzettingen, bacteriën en zelfs algen op de pads en een ongelijkmatige temperatuurgradiënt tussen de wand aan de kant van de pad en de wand aan de ventilatorzijde.

Hoge druk mistinstallaties
Een alternatief voor ventilator- en padkoeling zijn hogedruk-mistsystemen. Deze systemen maken gebruik van een reeks sproeiers die gelijkmatig over de kas worden verdeeld om kleine waterdruppeltjes - in wezen kunstmatige mist - in de kas te spuiten. Net als bij ventilator- en padsystemen, wordt het vocht dat in de kas wordt gebracht vervolgens verdampt.

Het belangrijkste voordeel voor een hogedruk-mistsysteem is gelijkmatige dekking en consistente atmosferische omstandigheden in de kas. Het nadeel is dat de grootte van de waterdruppeltjes zorgvuldig moeten worden afgestemd. Als ze te klein zijn en te snel verdampen, zullen ze niet effectief afkoelen en de lucht bevochtigen. Als ze te groot zijn en te langzaam verdampen, zullen ze zich op de planten nestelen, wat schimmel, meeldauw en plantschade kan veroorzaken.

Schaduwgordijnen om de warmte zowel buiten als binnen te houden
Schaduwgordijnen die in kassen worden geïnstalleerd, worden vaak vooral gezien als een manier om de hoeveelheid licht waaraan planten worden blootgesteld te meten, maar ze kunnen ook als effectieve hitteschilden dienen die de warmte buiten of binnen kunnen houden afhankelijk van wat de planten nodig hebben.

In het geval van extreme hitte kunnen gordijnen worden gebruikt om de temperatuur in een kas te verlagen, zodat de planten beschermd zijn tegen acute hittestress. Omgekeerd kunnen schaduwgordijnen 's nachts helpen om de temperatuur in een kas hoog te houden wanneer de buitenluchttemperatuur daalt.

Gordijnen zijn een eenvoudige, effectieve methode om de omstandigheden in kassen onder controle te houden en de kosten te verminderen die gepaard gaan met actievere koelmethoden, maar als ze verkeerd worden gebruikt, kunnen ze de fotosynthese, transpiratie en algehele gezondheid van planten hinderen. Hierdoor worden gordijnsystemen in het algemeen geprogrammeerd om automatisch open of dicht te gaan op basis van het tijdstip van de dag en de omstandigheden in de kas.

Kassen zijn eenvoudige structuren, maar complexe omgevingen, en hoewel het op sommige locaties eenvoudig is om ze op optimale temperaturen en luchtvochtigheid te houden, hebben ze in de meeste gevallen een beetje hulp nodig. Afhankelijk van het soort klimaat waarin een kas is ingebouwd, zijn er een aantal verschillende strategieën die kunnen worden gebruikt om planten gelukkig en gezond te houden.

In zeer ideale klimaten kan dat iets eenvoudigs betekenen als passieve ventilatie. In drogere, hetere gebieden kunnen actieve maatregelen zoals verdampingskoeling noodzakelijk zijn. Welk systeem ook wordt gekozen, de sleutel is het begrijpen van de temperatuur en vochtigheidsniveaus waarin elk type gewas gedijt, en ervoor zorgen dat die planten de juiste atmosferische omstandigheden krijgen voor een gezonde groei.

Voor meer informatie:
Growlink
875 Kalamath
Denver, CO 80204
+800-432-0160
info@growlink.com
growlink.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven