De voorraden van aubergine zijn een beetje kleiner na de orkaan Florence. "De voorraden zijn bescheiden. Er is geen overdaad aan aubergines, maar er is ook geen tekort. Zelfs met de orkaanschade lijken er voldoende voorraden te zijn", zegt Calvert Cullen van Northampton Growers Produce Sales in Cheriton (Virginia). De oogst begon drie weken geleden en Cullen verwacht dat het doorgaat tot Thanksgiving, wanneer Northampton overschakelt naar de oogst in Florida.

De orkaan, die halverwege september North- en South-Carolina trof, had weinig effect op de teelt van aubergines uit Northampton. "Maïs en sperziebonen werden het zwaarst getroffen. De aubergines hebben echter geen schade opgelopen", zegt hij. "Veel dingen werden omver geblazen, maar alles was uiteraard vastgebonden, zodat we alles weer rechtop konden zetten en verder laten groeien."

Tegelijkertijd gelooft Cullen dat er over het algemeen in 2018 minder aubergine is geplant.

Grotere vraag?
Terwijl zijn oogst niet werd aangetast door Florence, ziet Cullen wel verschil in de vraag naar aubergines. "De vraag lijkt een beetje beter te zijn, maar dat kan gewoon vraag en aanbod zijn", zegt hij. "North Carolina werd weggevaagd in de orkaan Florence, dus dat is een teeltgebied dat getroffen is en een verschil maakt voor andere gebieden. De vraag zou in de komende paar weken redelijk gelijk moeten zijn." Hij verwacht dat er mogelijk tekorten zullen ontstaan ​​door de orkaanuitval.

Dit alles samen zorgt voor iets hogere aubergineprijzen in dit jaar. "Ik denk dat de prijzen stijgen. Het lijkt erop dat het bijna 25 procent hoger is. Maar nogmaals, ik denk dat de sterke stijging in de vraag te maken heeft met het wegvallen van North Carolina. Het is stabiel geweest", zegt hij.

Vooruitkijkend anticipeert hij op een meer gestage ontwikkeling voor aubergines en houdt hij ook een oogje in het zeil voor toekomstige zorgen. "Telkens wanneer je orkanen hebt, weet je niet tegen welke problemen je zoal kan aanlopen. Het zal een paar weken duren om die problemen te vinden, maar op dit moment anticiperen we er niet op", zegt hij.

Voor meer informatie:
Calvert Cullen
Northampton Growers
Tel: +1 (561) 364-8260 
calvert@northamptongrowers.com  
www.northamptongrowers.com