De Vegetarische Slager werd dinsdagmiddag in Baarn tot winnaar uitgeroepen met zijn vegetarische palingsalade. De publieksprijs ging naar Prince Pie uit Oene met haar Homemade English Pie. Deze landelijke competitie werd voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum. In het gehele land vonden in juni en september voorrondes plaats. Van ruim 70 deelnemers gingen er 24 door naar de halve finale. Uiteindelijk werd door de negen overgebleven deelnemers gestreden om de hoofdprijs.
De smaakjury bestond uit Peter Lute, chef-kok, eigenaar van restaurant LUTE en presentator van het televisieprogramma Masterchef, Jeroen Thijssen, schrijver en journalist bij Dagblad Trouw en René Bink van Streekselecties. Zij kozen vandaag, tijdens de spannende finale in Kasteel Groeneveld in Baarn voor de vegetarische, gerookte palingsalade omdat het zo’n bijzonder product is, zo vertelde Peter, “Wat jullie doen is waanzinnig goed, jullie verdienen deze prijs als geen ander.” Tot regiowinnaars werden uitgeroepen: Marja Vijverberg van Sweetpoint uit Honselersdijk, Jules Klerken en Jeroen Dekkers van Scelta Mushrooms uit Venlo en Harold Zondag van Hollandteelt uit Dronten.
Fruit onder de groente
In 2011 werden Smaakvol 2011 én de publieksprijs uitgereikt aan Annette Hermans van Kwekerij Hermans-Walter en meester-ijsbereider Theo Clevers. Hermans over het product, oranje paprika-ijs: "We zijn altijd op zoek naar nieuwe toepassingen voor onze oranje paprika's. De oranje paprika heeft een prachtige kleur, is sappig, zoet en bevat driemaal zoveel vitamine C als een sinaasappel. Het is het fruit onder de groente.” Theo Clevers: “Het enthousiasme van Annette en haar man Wim Hermans over hun product is aanstekelijk en ik ging daarom graag de uitdaging aan. De paprika als groente krijgt een nieuwe toepassing en in de ijsbranche zoeken we daar ook voortdurend naar. Mensen vinden het paprika-ijs in het begin een beetje vreemd, want men is paprika toch vooral gewend van de goulash.”Bron: Syntens- WOS.nl