Tholen - Het Nederlandse familiebedrijf Groenten en Fruit van Ooijen is al ruim 25 jaar actief in de groenten- en fruitbranche in België. "Op de Belgische veilingen kopen we in voor groothandels, exporteurs, detaillisten en horecaleveranciers. Omdat we het totaalplaatje kunnen verzorgen, inclusief extra kwaliteitskeuring en transport kunnen we de klanten volledig ontzorgen. Tegen een kleine extra marge ontvangt de klant alle producten en diensten op één factuur", vertelt Robert van Ooijen.

"Wij kopen in de loop van de ochtend op locatie op bestelling in op verschillende Belgische veilingen en leveren op dezelfde dag in de middag op de Nederlandse markt. Door onze manier van werken en inkopen hebben wij geen voorraad en kunnen wij elke dag verse producten uitleveren tegen lage prijzen. Door direct te verladen op de verschillende veilingen, hebben we lage overheadkosten. Tevens hebben wij drie gecertificeerde keurmeesters in dienst die de aangekochte producten van een extra kwaliteitscontrole voorzien voordat we het uitleveren aan onze klanten. Dit is een extra controle op het toch al strenge Belgische lastenboek. Voor veel van onze klanten is dat een grote plus", zegt Robert.

De Belgische veilingstructuur kan hij dan ook erg waarderen. "Wat ons betreft gaat er zo veel mogelijk via de klok. Het is het meest transparante verkoopmodel dat we hebben. En dan vind ik nog dat de veiling zich te veel bemoeit met de klok, maar het is wel de manier om tot de meest eerlijke prijsvorming te kopen. Als je perse wilt kopen, moet je daarna betalen en als er veel voor de klok staat, zijn de prijzen daar ook vaak naar." Van Ooijen koopt hoofdzakelijk in bij BelOrta en aanvullend bij Coöperatie Hoogstraten en de REO Veiling in Roeselaere. Dat de aangekondigde fusie tussen BelOrta en Hoogstraten vorig jaar geen doorgang vond, betreurt Robert niet: "Hoe meer grote aanbieders, hoe beter!"

"Oktober is traditioneel een wat rustigere maand. De handel kabbelt wel voort, maar het is niet overdreven druk. We zijn voornamelijk gericht op de groenten en aardbeien. Ander fruit kunnen we aanvullend inkopen, maar heeft niet onze focus", vervolgt de handelaar. "Zo vormen de traditionele slasoorten de hoofdmoot. Helaas zijn die de laatste twee weken teruggezakt naar een laag niveau. Ook de aardbeien zijn momenteel erg goedkoop met veilprijzen onder de euro. In de kasgroenten zien we meer concurrentie komen vanuit Spanje. Gisteren leefden de prijzen van de rode paprika's iets op (1,50 euro), maar waren de andere kleuren nog een stuk minder. De tomatenprijzen zijn ook zakkende, wel zien we door de jaren heen meer vraag komen naar speciale tomaten zoals Coeur de Boeuf en San Marzano."

Voor meer informatie:
Robert Van Ooijen
Van Ooijen Groenten- en fruitimport
Linnenstraat 3
2988 XL Ridderkerk - Nederland
Veiling: +3215565531
Mobiel: +31651545998
robert@vanooijenbv.nl
www.vanooijenbv.nl