"De geloofwaardigheid van de deskundige is niet langer vanzelfsprekend. Wetenschappelijk bewijs of redelijkheid is vaak niet genoeg om te overtuigen. Hoe ga je actief de dialoog aan met je publiek? Hoe maak je het publiek deelgenoot van je kennis en dilemma’s? Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen gelijk hebt maar ook gelijk krijgt?"
Het ‘Food Debating Network’ biedt een veilige, professionele en informele setting voor agrifood professionals op directieniveau die regelmatig in openbare debatten, op congressen of in de media moeten optreden. Het netwerk helpt hen om zich voor te bereiden op maatschappelijke discussies rondom diverse voedselkwesties.
De deelnemers verschillen qua achtergrond, maar hebben hetzelfde doel voor ogen: inhoudelijke agrifood expertise aanvullen met communicatievaardigheden die overtuigen.
Daarom wordt het trainen van debatvaardigheden afgewisseld met inhoudelijke debatavonden. Om de vertrouwelijkheid te waarborgen, zijn de Chatham House Rules van toepassing op de bijeenkomsten.
Debatteren leert je te luisteren en relevante argumenten te herkennen en gebruiken. Door het aanleren van debattechnieken wordt je je bewust van je eigen communicatievaardigheden. De opgedane technieken en verkregen persoonlijke feedback stellen in staat deze te verfijnen. Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.
Het programma
De leden van het Food Debating Network komen sinds januari 2018 elke eerste maandagavond van de maand samen in COMM (het museum voor communicatie) te Den Haag. Voorafgaand aan de avond is er gelegenheid om samen te eten en na afloop is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een drankje.
Eens per kwartaal deelt een externe spreker of trainer zijn expertise en ligt de focus op het ontwikkelen van gerichte communicatietechnieken. Tijdens de overige bijeenkomsten verdiept de groep haar kennis door te debatteren over specifieke stellingen en actuele thema’s die spelen in de voedingswereld, gebruikmakend van de eerder opgedane vaardigheden. De thema’s en stellingen voor de debatavonden worden door een onafhankelijke redactie opgesteld.
Het jaarprogramma ziet er voorlopig als volgt uit:
5 november Trainingsavond: Lincoln-Douglas debate; scherpe vragen stellen
3 december: Debatavond
17 december: Kerstdiner met tafelspeeches
7 januari: Nieuwjaarsdebatten + Nieuwjaarsborrel
Optioneel 6 januari: Het Brabants Debattoernooi in Breda (www.brabantsdebattoernooi.nl)
4 februari: Beleidsdebatten (Policy Debates): Voedseltransitie (lees het boek Voer).
4 maart: Oxford Style Debating Thema Provinciaal Voedselbeleid
Optioneel 30 maart: Het NK Beleidsdebatteren in Eindhoven (www.beleidsdebatteren.nl)
1 april: Eloquentiadebatten
6 mei: Beleidsdebatteren: Thema Europa
3 juni: Oxford Style Debating: Thema Voedselkwaliteit
1 juli: Beleidsdebatteren: Thema Dierenwelzijn
2 september: Oxford Style Debating: Thema Overgewicht
7 oktober: Lincoln Douglas Debates: Thema Smaak en smaakbeleving
4 november: Beleisdebatteren: Thema Voeding en gezondheid
2 december: Oxford Style Debating: Thema Voedselverspilling
16 december: Kerstdiner
Klik hier voor informatie om deel te nemen
Bron: Food Debating Network