Tholen - Het zachtfruit maakt voor diverse soorten in deze periode de omschakeling naar het importseizoen. "Dat brengt altijd weer reuring", constateert commercieel manager Ronald van Vossen van FruitWorld in Breda. Hij geeft een update over de marktsituatie verschillende zachtfruitsoorten.

In de aardbeien is het momenteel de Hollandse glasteelt wat de klok slaat. "De vroege teelt zit alweer over zijn piek heen en de volumes van de latere teelt zijn wat naar voren geschoven vanwege de weersomstandigheden. Volumes beginnen nu behoorlijk toe te nemen, wat resulteert in de nodige druk op de prijzen", vertelt Ronald. "In onze traditionele afzetbestemmingen als Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft men nu nog steeds lokale teelt voorhanden, maar zij zullen de komende twee weken gaan overschakelen op de importaardbeien. De producties zullen dus toe gaan nemen, maar de afzet ook en historisch gezien moeten we een sterke maand tegemoet gaan. Het mooie dit jaar is dat dankzij de koude nachten in de voorgaande weken de kwaliteit van de vroege Elsanta's onwijs sterk is en dat is andere jaren in de vroege teelt weleens anders geweest."

"Bij de blauwe bessen komt door het slechte weer in Peru het importseizoen nog maar moeizaam op gang. De beperkte beschikbaarheid van luchtvracht en de goede vraag vanuit China en de Verenigde Staten zorgt momenteel voor tekorten in Europa. Ook Zuid-Afrika zit met haar oogst 30-40% onder de prognoses, waardoor de blauwe bessen momenteel onwijs duur zijn. Dit kan richting december wel gaan omslaan, want die volumes zullen er later in het jaar wel aan gaan komen", constateert de commercieel manager.

De frambozenmarkt kenmerkt zich momenteel door een sterk wisselende markt. "Er zijn grote pieken in de aanvoer en dat maakt situatie per week weer anders. De importframbozen zijn weer aanstaande. Wij zullen binnen twee a drie weken zelf weer het seizoen vanuit onze eigen farm in Tanzania aanvangen. Maar die markt kan in november wel serieus onder druk komen te staan", verwacht Ronald. Last but not least maken de bramen momenteel de overschakeling naar de import met de start van het Mexicaanse seizoen. "We hebben goede volumes van goede kwaliteit beschikbaar."

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Fruit World
Tel: 076 52 31 570
r.vanvossen@fruitworld.nl
www.fruitworld.nl