Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Igo Janssen, directeur Horticoop

Horticoop stopt met groothandelsactiviteiten

Tholen - Horticoop legt de Nederlandse groothandel naast zich neer en verlegt de focus uitsluitend naar ontwikkeling en productie. Per 1 november wordt het grootste gedeelte van de groothandelsactiviteiten, de in- en verkoop van meststoffen en van chemische- en biologische gewasbescherming, verkocht. Binnen afzienbare tijd zullen ook de overige productcategorieën als bedrijfsbenodigdheden en potten en trays volgen.

Het idee de groothandelsactiviteiten af te stoten speelt al langer dan vandaag, verduidelijkt algemeen directeur Igo Janssen. “Het is niet eenvoudig in de groothandel rendabel te zijn. Met name in het generieke verhaal zie je dat productie en eindklant elkaar steeds beter weten te vinden. Tegelijk vindt in de primaire productieketen aan de ontwikkelingskant steeds verdere consolidatie plaats, o.a. door fusies en overnames. Wij zijn primair een service verlener en komen daardoor in toenemende mate in de verdrukking tussen industrie en primaire productie. Dat zijn overwegingen die meespelen in deze inderdaad forse stap.”

De meststoffen en chemische gewasbescherming inclusief de logistiek en distributie worden overgenomen door Van Iperen. Ook gaat Van Iperen het distributiecentrum van Horticoop in De Lier gebruiken. De overname betreft klanten, personeel en voorraden. In totaal maken 28 Horticoop medewerkers de overstap naar Van Iperen. Zij worden opgenomen in het Van Iperen team voor de sector Tuinbouw en het team Supply Chain.

Koppert Biological Systems neemt per dezelfde datum de biologische gewasbeschermingsactiviteiten over. Deze overname omvat het klantenbestand, patenten, merkrechten en voorraden. Tweeëndertig Horticoop-medewerkers, waaronder de consultants, maken de overstap naar Koppert waardoor zij hun werk richting de klanten maximaal kunnen continueren.

Mertens, tot slot, neemt per 1 november a.s. de verkoop en levering van Substrafeed vloeibare meststoffen over.

Coöperatie
Zoals in een persbericht te lezen is hebben voornoemde ontwikkelingen gevolgen voor de coöperatie. Zo zijn er leden die primair klant zijn in de groothandel voor wie het lidmaatschap mogelijk minder interessant wordt, terwijl aan de andere kant wellicht nieuwe partijen gespecialiseerd in R&D in beeld komen. "Dit proces speelt gelijktijdig en bestuur en ledenraad werken aan ontwikkelscenario’s voor de coöperatie, met als doel dat deze dienstbaar zijn aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Het is echter nog echt te vroeg hier concrete mededelingen over te doen.”

Verloop
Al met al zal een groep van ca. 70 mensen Horticoop verlaten. Voor een groot deel gaan deze over naar Van Iperen en Koppert. Voor een deel ook komen intern een aantal fte te vervallen, vertelt Janssen. Dat betekent dat een aantal mensen helaas hun baan zal verliezen.

Horticoop
Het bedrijf draaide afgelopen jaar ruim 180 miljoen euro omzet. Er werken nu goed 400 mensen. Klanten, primair glasgroenten- en siertelers, worden in teeltvraagstukken met raad en daad bijgestaan in alle mogelijke tuinbouwbenodigdheden, - techniek en advies. Tot de organisatie, voluit Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop, behoren naast Horticoop ook de bedrijven Lentse Potgrond, Slingerland Potgrond, Agrozone, Holimco, Smartcoat, Alflora en een aantal buitenlandse werkmaatschappijen.

Voor meer informatie:
Horticoop
www.horticoop.nl