Stand van zaken: collectieve CO2 voorziening Zaltbommel

Het proces voor een collectief CO2 net is in volle gang.  11 september kwamen ondernemers in de Veiling Zaltbommel bij elkaar om de voorgang van het CO2-traject te bespreken. Het voorstel aan de kwekers wordt op dit moment uitgewerkt. De aanleg van het net valt samen met de nieuw aan te leggen tuinbouwriolering.

De insteek van de avond op 11 september was om het voorstel van de aanbieders te bespreken en een gezamenlijke standpuntbepaling hierover in te nemen. Van drie aanbieders werden de offertes gepresenteerd. Hieruit bleek de voorkeur bij een van de aanbieders te liggen als leverancier van de CO2 in combinatie met de aanleg van het distributienet. Naar aanleiding hiervan is een begeleidingscommissie CO2 van ondernemers ingesteld. Deze commissie voert momenteel in samenspraak het overleg met de aanbieder.

Rekentool
Om ondernemers meer inzicht te geven in de specifieke doorrekening van externe CO2-levering op hun bedrijf, is door DLV Glas & Energie in afstemming met Delphy een rekentool ontwikkeld. Met deze rekentool kan aan de hand van een aantal gewasprofielen of een eigen in te voeren CO2–vraagpatroon, berekend worden wat de prijs van de CO2 wordt. Van de tool wordt op het moment veelvuldig gebruik gemaakt. Mochten ondernemers verdere vragen hebben over technische aspecten van het gebruik van CO2, hoeveel CO2 nodig is of het gebruik van de rekentool, dan kan contact opgenomen worden met René Corsten (zie contactgegevens onderaan dit bericht).

Volgende bijeenkomst
Om het traject door te kunnen laten gaan en de zes concentratiegebieden aan te sluiten, is een minimale vraag nodig van 50 kiloton CO2 op jaarbasis. Op 9 oktober zijn alle ondernemers weer uitgenodigd (19.30 uur, Veiling Zaltbommel) om bij elkaar te komen. Dan zal de aanbieder het definitieve aanbod presenteren en aanwezig zijn om vragen van ondernemers te beantwoorden.

Bij vragen kunnen tuinders contact opnemen met René Corsten - r.corsten@delphy.nl - +31653374539

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven