De zoektocht naar klimaatbeheersing in de kas

Klimaatbeheersing in de kas kan een grote uitdaging zijn. Het gaat zeker een stap verder dan de traditionele vollegrondsteelt, maar op het moment dat de beslissing wordt gemaakt om in een kas te telen, accepteren we het gebrek aan klimaatbeheersing dat we wel in binnenteelt hebben. En we accepteren dat we met verschillende temperaturen en luchtvochtigheidsomstandigheden te maken krijgen, afhankelijk van het weer, de locatie en het seizoen. Om deze reden is er niet één oplossing die voor iedereen geldt. De specifieke omstandigheden waar je mee te maken hebt en de uitdagingen waar je hierdoor tegenaan loopt, zullen zeer verschillend zijn als je in Seattle, Albuquerque, Toronto, of Orlando zit.

Waarom is dit eigenlijk belangrijk? De ideale temperatuur en luchtvochtigheid zorgt ervoor dat planten volop kunnen groeien, terwijl plagen en schimmels amper kans krijgen. Deze ideale omstandigheden zorgen er bovendien voor dat de oogst groter en van betere kwaliteit is. Als het te droog is groeien planten langzaam en loop je risico dat voedingstoffen verbrand worden. Als het te nat is, nemen planten moeilijk voedingsstoffen en water op en worden ze gevoelig voor schimmel. Dit is de essentie van Vapor Pressure Deficit (VPD), wanneer de lucht precies de goede temperatuur en luchtvochtigheid om het ideale transpiratiegehalte te ondersteunen.

Voor het grootste gedeelte is klimaatbeheersing in de kas gebaseerd op ventilatie: te vochtig of te heet, ventileren. We moeten dan  de omstandigheden van de lucht die in de structuur wordt getrokken gewoonweg accepteren. In sommige van deze gebieden en tijdens bepaalde seizoenen moet je jezelf afvragen: "Welke toegevoegde waarde heeft het in de kas brengen van lucht met een extreme temperatuur of luchtvochtigheidsgraad?"

De meest gebruikte methodes om warmte in de kas te controleren, zijn het gebruik van verdampingskoeling, zoals een filter of ventilator, of een “wet-wall”. De daling in temperatuur vind plaats door verdamping. Verdamping is echter zeer afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid van de omgevingstemperatuur. Als het 32 °C is, zou de temperatuur misschien 7 °C kunnen dalen als je in Albuquerque bent, waar de luchtvochtigheid 30% is, maar slechts 4 ° C als je in Orlando bent, waar de luchtvochtigheidsgraad 70% is. Als de zon ondergaat en de temperatuur 's avonds daalt, beginnen we op het dauwpunt te komen en waterdamp condenseert dan op de bladeren en bloemen. Het onbedoelde gevolg is dat we door deze verdampingskoeling ook veel luchtvochtigheid aan de kas toe hebben gevoegd en een ideale omgeving voor schimmel hebben gecreëerd. Door 's nachts Quest-luchtontvochtigers te gebruiken, kun je de luchtvochtigheid in de kas onder controle houden en de ontwikkeling van schimmel tegengaan. 

In noordelijke klimaten moeten we in de wintermaanden warmte aan onze kas toevoegen. Dit wordt vaak gedaan met een boiler systeem om de temperatuur op wortelniveau te beschermen en met indirect gestookte verwarming die de rest van de lucht in de kas verwarmt. Dit is echter niet genoeg, omdat we de het vocht van de transpiratie nog moeten verwijderen. Als we ventileren, kan dit erg droge lucht binnen brengen. Op een winterse dag in Toronto kan de temperatuur -6 ° C zijn en de luchtvochtigheid 80%. Als we deze lucht in onze kas brengen en het verhitten tot  16 °C, is de luchtvochtigheid nog maar 18%. Dit is veel te laag voor een gezonde transpiratie. Luchtontvochtigers van Quest helpen om de luchtvochtigheid binnen de kas op een ideaal niveau te houden en verminderen de kosten van het verwarmen van de buitenlucht die je in de kas brengt.

Hoe komen we dichter bij volledige klimaatbeheersing, terwijl we tegelijkertijd ons voordeel doen met de lage kosten van het telen in een kas? Zie hier, de hybride kas. De hybride kas gebruikt het beste van beide werelden en richt zich op het gebruik van actieve ventilatie en verdampingskoeling tijdens hete dagen wanneer de omstandigheden goed zijn. 's Nachts, of wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, worden luchtontvochtigers van Quest en eventueel mechanische koeling gebruikt om hitte en vocht op een zeer gecontroleerde manier af te voeren.  

Luchtontvochtigers van Quest richten zich op het leveren van de meest energie-efficiënte en betrouwbare apparatuur voor de binnen- en kassenteeltsector. Doordat de verbruikskosten in de kas lager worden door de ontvochtigers, kan Quest net dat rendement leveren dat overstappen op een hybride kassenmodel mogelijk maakt. 

Voor meer informatie:
Quest Climate
4201 Lien Rd.
Madison, WI 53704
1-877-420-1330 
sales@questclimate.com 
www.questclimate.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven