Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-uitgaven platteland, milieu en landbouw niet altijd goed besteed

In 2011 heeft de Europese Unie 129,4 miljard euro uitgegeven. Daarvan is 3,9% niet op de beoogde plaats terechtgekomen of niet optimaal besteed. Binnen de beleidsgroep Plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid is 7,7% niet juist besteed. Binnen de beleidsgroep landbouw was dat 2,9%. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2011 van de Europese Kamer.

De rekeningen over 2011 geven een getrouw beeld van de financiële situatie van de Europese Unie en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen over het jaar. De ontvangsten en vastleggingen vertoonden geen fouten van materieel belang. Daarentegen vertoonden de betalingen wel materiële fouten met een geschat foutenpercentage van 3,9% voor de algehele EU-begroting. Het foutenpercentage bleef nagenoeg gelijk aan 2010, toen het 3,7% beliep.

Over het geheel genomen waren de onderzochte controlesystemen slechts gedeeltelijk doeltreffend in het waarborgen van de regelmatigheid van de betalingen en verwezenlijken ze niet hun potentieel om fouten te voorkomen of op te sporen en te corrigeren. In veel gevallen werd een falende controle aangetroffen.

Plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid

Binnen de beleidsgroep plattelandsontwikkeling, milieu, visserij en gezondheid werden bij 57% van de uitbetalingen fouten geconstateerd. Deze fouten zijn goed voor naar schatting 7,7% van het besteedde bedrag. Het grootste gedeelte van het meest waarschijnlijke foutenpercentage betrof de subsidiabiliteit van niet-oppervlaktegerelateerde maatregelen. Bij 10 van de 43 betalingen voor agromilieuregelingen hadden de landbouwers de aangegane milieuverbintenissen niet nageleefd. Bij 26 van de 73 betalingen waarvoor deze verplichtingen gelden, werden één of meer overtredingen van de randvoorwaarden geconstateerd.

Landbouw

Binnen de beleidsgroep landbouw werden bij 39% van de uitbetalingen fouten geconstateerd. Deze fouten zijn goed voor naar schatting 2,9% van het bestede bedrag. Ongeveer drie kwart van de kwantificeerbare fouten betreft fouten inzake de 'juistheid', waarbij in de meeste gevallen de begunstigden een te grote oppervlakte opgeven wanneer zij een aanvraag voor EU-financiering indienen. Bij de meeste fouten beloopt het bedrag minder dan 5% van de opgave, hoewel sommige omvangrijker zijn. De Europese Rekenkamer constateerde overtredingen van de randvoorwaarden bij 22 van de 155 betalingen waarvoor deze verplichtingen gelden.

Zie voor meer info het Jaarverslag 2011 op de site van de Europese Rekenkamer.

bron: Europese Rekenkamer
Publicatiedatum: