Wageningen UR en UMCG richten wetenschappelijk voedingsbedrijf op
Galectin-3 is een eiwit dat in het lichaam door bepaalde bloedcellen wordt geproduceerd en aan het bloed afgegeven. De rol van galectin-3 bij ziekte en gezondheid is al verschillende keren onderzocht en in meer dan 1.750 wetenschappelijke artikelen beschreven. Op 29 augustus beschreef de Framingham Heart Study in het Journal of the American College of Cardiology het effect van galectin-3 op het ontstaan van hartziekten en het risico op vroegtijdig overlijden.
Volgens de Framingham Heart Study heeft ongeveer 25% van de bevolking een verhoogde galectin-3-bloedwaarde en dus een verhoogd risico op hartfalen en overlijden. Galectin-3 bevordert namelijk orgaanfibrosering. Dit kan uiteindelijk leiden tot disfunctioneren en falen van inwendige organen, zoals het hart. Geschat wordt dat fibrose van het hart door een verhoogd galectin-3-gehalte de oorzaak is van 30-50% van de gevallen van hartfalen, een van de meest voorkomende ernstige aandoeningen.
Mensen met verhoogde galectin-3-waarden kunnen profiteren van een dieet rijk aan natuurlijke remmers. Deze komen voor in groente en fruit, maar nog niet precies bekend is waar de meest actieve bestanddelen in de hoogste concentratie te vinden zijn. Pectacea wil onderzoeken in welke soorten groenten en fruit deze natuurlijke remmers in grote hoeveelheden voorkomen en hoe deze het beste door mensen te consumeren zijn om een zo groot mogelijk gezondheidsvoordeel te behalen.
Pectacea is gevestigd in Groningen. Het is een wetenschappelijk voedingsbedrijf dat zich richt op het vinden van natuurlijke bronnen van galectin-3-remmers om de ontwikkeling en exploitatie van een nieuw soort functionele voeding en supplementen mogelijk te maken. Het bedrijf combineert de expertise en middelen van de Food Sciences Group van Wageningen UR en de medische kennis van het UMCG.
Klik hier voor de website van Pectacea
Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen