Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan terug als lijstaanvoerder Hillenraad 100

Groentenveredelaar Rijk Zwaan uit De Lier is opnieuw nummer 1 in de Hillenraad 100, het overzicht van de 100 meest toonaangevende bedrijven in de Nederlandse glastuinbouw. Dat werd vrijdag 26 oktober bekend gemaakt tijdens het Hortigala van het Jaar in Leiden.


De winnaars van 2012 op het podium. V.l.n.r. Martien Penning (Hillenraad 100), Marco van Leeuwen (Rijk Zwaan, nr 1), Willem Vermeend (voorzitter expertcomité) en Peter van de Pol (Schoneveld Breeding, nr 100)

Rijk Zwaan was eerder nummer 1 in 2009 en 2010. Na de tweede positie van vorig jaar, bereikte het bedrijf nu weer de hoogste positie in de Hillenraad 100. Het expertcomité van Hillenraad, voorgezeten door Willem Vermeend, liet uit het juryrapport weten dat Rijk Zwaan binnen en buiten de sector wordt gezien als een uitmuntend voorbeeld van toonaangevend ondernemerschap. Solide, met sterke groei, winstgevendheid, solvabiliteit en een prachtige wereldwijde marktpositie. RZ is uitblinker op personeelsbeleid en behoort tot de Nederlandse top in R&D activiteiten. In dat laatste past de samenwerking met kennisinstellingen en zelfs met rechtstreekse concurrenten in het Virtual Lab for Plant Breeding. Een heel bijzonder initiatief is "Youth Ocean" een creatieve denktank voor WO studenten. Deze rapporteert rechtstreeks aan de directie. Zo bouwt RZ nu al aan een volgende generatie topmedewerkers én topzaden.

Internationalisering en samenwerking

Het thema van Hillenraad 100 was dit jaar ‘Excelleren door combineren’. De hoogste positie in de Hillenraad 100 dankt Rijk Zwaan volgens het juryrapport onder meer aan het intern combineren van veel kennis van diverse disciplines en externe, veelal internationale samenwerking zowel binnen als buiten de keten. Echt partnership en lange termijn relaties staan bij het groenteveredelingsbedrijf voorop.

Directeur Marco van Leeuwen was namens Rijk Zwaan aanwezig bij de bekendmaking. “We zijn uiteraard zeer trots op deze nieuwe nummer 1 notering. Onze aanpak, waarin de medewerkers en onze partners centraal staan, werpt duidelijk zijn vruchten af en dat blijft niet onopgemerkt. Een prachtig resultaat waarvoor we onze medewerkers en partners dan ook hartelijk willen bedanken".

Opvallende nieuwkomers in de top tien dit jaar zijn Koppert Biological (9) en Beekenkamp Groep (10). Tot de snelste stijgers behoren Noviflora (50), Nunhems Zaden (60) en Incotec (21). De hoogste binnenkomers zijn Ridder Drive Systems/HortiMax (80), Westland Bloemen Export (84) en Ter Laak Orchids (86). De speciale prijzen gingen naar Anthura als Familiebedrijf van het Jaar en Dutch Flower Group als winnaar van de top 100 aller tijden. De nieuwe nummer 100 van de lijst is Schoneveld Breeding uit Twello.
Publicatiedatum: