Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verenigde Naties waarschuwen voor wereldwijde voedselcrisis in 2013

De wereldwijde graanreserves zijn zo gevaarlijk laag, dat zwaar weer in de Verenigde Staten of andere voedsel uitvoerende landen volgend jaar tot een hongersnood op wereldschaal kan leiden. Hiervoor waarschuwen de Verenigde Naties.

Door mislukte oogsten in de VS, Oekraïne en andere landen zijn de graanreserves tot het laagste niveau gezonken sinds 1974. De VS, dat dit jaar te kampen had met hittegolven en droogte, heeft nu een historisch lage reserve van maïs van 6,5 procent. Deze reserve verwachten ze volgend jaar te gaan consumeren.

"We hebben niet zo veel kunnen produceren als dat we consumeren. Daarom zijn de voorraden gedaald. De aanvoer is enorm klein en dit geldt ook voor de reserves, zodat er geen ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen volgend jaar", zei Abrolreza Abbassian, senior econoom bij de UN Food and Agriculture Organisation (FAO). Daar komt bij dat de voedselconsumptie in zes van de afgelopen elf jaren groter was dan de productie.

De prijzen van de belangrijkste voedselgewassen zoals tarwe en maïs liggen nu dicht bij de prijzen waardoor in 2008 rellen ontstonden in 25 landen. Uit deze week naar buiten gebrachte cijfers van de FAO blijkt dat 870 miljoen mensen ondervoed zijn en dat de voedselcrisis groeit in het Midden-Oosten en Afrika. De verwachting is dat de tarweproductie dit jaar 5,2 procent lager zal zijn in 2011. Alleen de opbrengst van rijst lijkt niet te dalen.

Bron: The Daily Star
Publicatiedatum: