Een groeiend aantal telers voert het Fair Produce keurmerk. Eerder kozen retailers C1000 en Coop en foodservicebedrijf Deli XL voor Fair Produce paddenstoelen. Dankzij certificering van de eerste groothandel is er vanaf heden sprake van een ketenkeurmerk. Fair Produce voert met meerdere supermarktorganisaties gesprekken over de overstap naar champignons die aan de eisen van het keurmerk voldoen. Steeds meer telers en handelaren melden zich aan voor een audit. Binnenkort verwacht Stichting Fair Produce NL nog meer certificaten uit te reiken.
Eerlijke prijs voor eerlijk product
Voor de ondernemers Jasper en Sonja Kanters was het een heuglijk moment. “Wij willen voor onszelf kunnen verantwoorden dat wij een eerlijke bedrijfsvoering hebben. Het keurmerk Fair Produce is een garantie voor afnemers dat onze producten eerlijk zijn geproduceerd”, aldus Jasper Kanters. Tegelijkertijd deed hij een oproep aan de retail eerlijke producten te belonen met een eerlijke prijs. Dit onder het motto: ‘Eerlijk smaakt beter’.Bart Jan Krouwel prees Kanters en collegabedrijven die hun nek uitsteken omdat zij met Fair Produce aangeven dat zij serieus werk maken van een sociaal personeelsbeleid en een eerlijk loon. De champignonsector is een bloeiende bedrijfstak die een plaats verdient in de Nederlandse agribusiness. Verder zei Krouwel blij te zijn dat zich op telersniveau een positieve prijsontwikkeling voor gecertificeerde champignons voordoet. “Eerlijke beloning is onderdeel van de kwaliteit en het doet me deugd dat kwaliteit wordt beloond”, aldus Krouwel. Kanters en andere partijen in de champignonketen laten met het keurmerk zien dat zij willen afrekenen met de negatieve berichten over de sector en het werken in de champignonteelt en -handel, die de sector als geheel geen goed doen.