
De opening in de afmijnzaal van FloraHolland
Na de opening door dagvoorzitter Ruben Maes sprak wethouder Theo Duijvestijn de grote groep aanwezigen toe. De Westlandse wethouder met Economische zaken en Agri-business in de portefeuille roemde de grote opkomst van het event. “De wetenschap dat het Westland Event ook dit jaar weer voortijdig was volgeschreven doet ons goed. Het laat maar weer eens zien hoeveel waarde de Westlandse ondernemers hechten aan kennisuitwisseling en het oppakken van initiatieven. Daarnaast ondersteunen wij als gemeente Westland de ondernemers bij het ontwikkelen van die succesvolle duurzame greenport. Het Westland groeit uit tot duurzaamste glastuinbouwcluster van Nederland en dit verdient een podium. Wij moeten laten zien hoe duurzaam dat we zijn, niet alleen op het gebied van energie en milieu, ook de duurzame relaties met mensen en de omgang met gastarbeiders.” Duijvestijn uitte ook zijn teleurstelling in het feit dat het Ministerie van EL&I de criteria omtrent aardwarmteprojecten binnen de SDE+-regeling aanscherpt. “Het is een teleurstelling dat dit juist in de week van de duurzaamheid gebeurt. Wij zullen er alles aan doen om tot een oplossing te komen, het wegnemen van de knelpunten die een gevolg zijn van de lobby van de traditionele energiebedrijven moet er voor gaan zorgen dat we de subsidiestromen weer de goede kant op krijgen.”
Daan van Doorn speelde een klein beetje in op het verhaal van Duijvestijn door inkijk te geven hoe hij als voorzitter van het Verbond van Den Bosch partijen die recht tegen over kaar staan samen tot een oplossing laat komen. De oud-topman van VION kent vanuit de vleessector als geen ander het belang van een duidelijke communicatie naar buiten toe. “Je kunt alles nog zo goed voor elkaar hebben, gelijk hebben betekent nog niet dat je gelijk krijgt!”, vertelde hij. Van Doorn vertelde over de wrijving tussen zijn sector en de strijders voor het behoud van natuur en milieu. “Uiteindelijk moet je gezamenlijk hetzelfde resultaat voor ogen hebben. Kijk waar je het over eens bent in plannen. Idealisme en realisme sluiten vaak niet op elkaar aan, maar als je gezamenlijk hetzelfde doel voor ogen hebt ben je in staat om je patstelling te doorbreken.”
Van Doorn ziet in duurzaamheid enorme kansen liggen. “Agro en food is de derde trekker van ons land en na de VS zijn wij de grootste met al onze kennis, innovatie en techniek. Als wij deze duurzaamheidsslag inhoudelijk kunnen bewerkstelligen dan zijn wij de gidsleider voor de rest van de wereld. Ik geloof daar in. We moeten als ondernemer zelf de regie in handen nemen, de tijd van de lobby is voorbij. Dat spelletje hebben we de afgelopen 25 jaar prima kunnen spelen, maar het is nu tijd om het heft in eigen hand te nemen. Ga als ondernemer zelf aan de slag, neem zelf de verantwoordelijkheid!”

Juryleden Ferdi van Elswijk en Rob Baan reikten de Inspiration Award uit aan Jos Scheffers van Greenwell Westland
Nadat oud-langebaanschaatser Ben van der Burg de Westland Inspiration Award uitreikten aan het aardwarmteproject van Greenwell Westland was het tijd voor vier workshops waarin diverse ondernemers hun duurzaamheidsbetoog hielden. Tomatenteler Frank van Kleef en Emilie ten Bokkel-Huinink (HR-manager Rijk Zwaan) spraken tijdens een leerzame sessie over duurzaam personeelsbeleid. In twee andere sessies kwam de duurzame sierteeltketen en de marktbenadering van duurzaamheid aan bod.

Ted Zwinkels & Jos Scheffers met hun award
In de workshop ‘Toekomstperspectief van de Biobased Economy’ brachten vier sprekers de kansen in beeld van de tuinbouw in de Biobased Economy. Zo lichtte Tom de Bruin van FresQ de plannen toe rondom Bio Base Westland. “Uiteindelijk kunnen we in het Westland gezamenlijk naar een duurzamer verdienmodel”. Enkele voorbeelden van De Bruin waren het gebruik van tomatenloof als verpakkingsmateriaal, het ontsappen van derde klasse groenten, het gebruik van vezels voor bouwmateriaal, en het creëren van een gesloten keten. “Alleen gezamenlijk met meerdere sectoren kunnen we dit soort plannen uit de grond stampen, de kracht van samenwerking bepaalt de kans van slagen!”

Paulus Kosters van Provalor vulde het verhaal van Tom de Bruin aan door zijn businesscase toe te lichten. Provalor onderzoekt en ontwikkelt toepassingen voor de opwaardering van laagwaardige reststromen tot hoogwaardige producten. Zo heeft het bedrijf een techniek ontwikkeld om tweede en derde klasse tomaten (gescheurd, beschadigd) te ontdoen van de groene delen. De machine is in staat om de tros en de kroontjes te scheiden van de tomaten. Hierna wordt het product verwerkt tot sappen, gazpacho’s en andere producten waar de consument behoefte aan heeft.
De cross-sectorale samenwerking werd ook benadrukt door Leon Mur van het Kenniscentrum Plantenstoffen. De biotechnoloog heeft zijn roots uit de tuinbouw en was in het verleden werkzaam bij Enza Zaden. Hij sprak over het belang van een goede kennisdatabase. “Planten bevatten ontzettend veel inhoudsstoffen. Veel sectoren zitten te springen om veel van dit soort inhoudsstoffen. Het is zaak om een duidelijke bibliotheek aan te maken waarin al deze eigenschappen en kennis wordt gearchiveerd. Uiteindelijk zal dit de oplossing zijn om verschillende sectoren nader tot elkaar te brengen.” Als voorbeeld gaf Mur het gebruik van tomatenstengels die succesvol verwerkt zijn tot papier en de actie van koffieketen Starbucks die onlangs lycopeen is gaan gebruiken als kleurstof voor zijn Frappucinos. Binnen een week was de vraag naar lycopeen vertienvoudigd.
Klik hier voor het verhaal van aubergineteler Johan Groenewegen die plantaval omzet in bouwmateriaal.
Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra sloot de dag af met een masterclass. De man die wereldwijd bekendheid vergaarde met de ontwikkeling van zijn LED-lampen, oogstte veel bewondering onder het aanwezige publiek. Met veel humor wist hij het Westland Event inspirerend af te sluiten; “Geloof me, het paradijs op aarde is geen onzin. Het is peanuts, zolang we maar willen. Als we het voor elkaar krijgen om een man op de maan te zetten, dan lukt het ons ook om een paradijs op aarde te creëren. Want duurzaamheid is mogelijk, zonder dat we inleveren op de kwaliteit van leven!”