Het is het vierde achtereenvolgende jaar waarin de wedstrijd wordt georganiseerd, maar dit jaar wordt voor het eerst in elke regio een eigen winnaar gekozen. De Groentekok is trots op het niveau van de Nederlandse deelnemers: “Het enthousiasme van de chefs is enorm, de gerechten waren bijzonder creatief: in Nederland begint een ware groentenrevolutie!”.
Genomineerden
De Nederlandse genomineerden zijn restaurant Aubergine uit Steyl (Venlo), restaurant Niven uit Rijswijk en restaurant Vermeer uit Amsterdam. Niet alleen het juryrapport telt, maar ook de stemmen van de restaurantgasten. Er kan online gestemd worden op de website van het platform, www.denkgroenten.info. Direct na de bekendmaking van de genomineerden ontketende een ware strijd via twitter voor het online stemmen. Er werd veel gestemd en gasten lieten reacties achter op de website: “Ik heb nog nooit spruitjes op zo'n spectaculaire wijze voorgezet gekregen,” is één van die reacties. En laat dat nu net het doel zijn van deze wedstrijd. Chris Naylor, één van de genomineerden (restaurant Vermeer) zegt: “Groente en fruit vormen de directe link naar de seizoenen en de regionale keuken. In mijn ogen is dat de essentie van een goede keuken.”Online staat restaurant Vermeer qua stemmen bovenaan. Volgens De Groentekok is de wedstrijd nog niet beslist: “De online stemmen tellen zeker mee voor het totale juryrapport, maar ik kan nog niets vertellen over de uitslag. Het wordt een spannende prijsuitreiking”.