In verwerkingssystemen kan 1-MCP worden gebruikt in drie verschillende fasen:
- Op vers geoogste producten voor de langetermijnopslag, waarna het product zal worden verwerkt;
- Op het product als het nog intact is, vlak voor de verwerking;
- Op het vers geoogste product, vlak na de verwerking.
De reactie van een versproduct op de behandeling met 1-MCP kan veranderen als gevolg van verschillende factoren, zoals opslagtemperatuur, de conditie van het product, het type groente of fruit, de oogst, de rijpingsfase, de opslagtijd voor de verwerking en de manier waarop 1-MCP is toegepast. De effecten van 1-MCP werden onderzocht op climacterische vruchten, zoals appelen, bananen, kiwi's, mango's, pawpaws en tomaten; non-climacterische vruchten zoals ananassen en aardbeien en op bladgroenten.
Het gebruik van 1-MCP levert verscheidene effecten op de houdbaarheid en verslechtering van vers geoogste producten. Onderzoek heeft uitgewezen dat 1-MCP voordelen biedt; er werden geen negatieve effecten gevonden.
Hierdoor wordt 1-MCP vandaag de dag gebruikt in combinatie met andere nabewerkingsbehandelingen, zoals:
- het onderdompelen van versproducten in een oplossing die calcium (of ascorbaat) en chloor bevat. Het eerste middel is om de stevigheid te verbeteren en het tweede is om bacteriën te controleren.
- het mengen van 1-MCP met verschillende enkelvoudige koolhydraten en gedroogde gisten, die actief worden bij de vochtigheid van het versproduct. Deze nieuwe technologie combineert 1-MCP met vluchtige antimicrobiële middelen en een hoge concentratie CO2 en werd ontwikkeld om het kwaliteitsverlies en de microbiële groei onder controle te houden, maar zijn commerciële levensvatbaarheid wordt nog onderzocht.
Origineel onderzoek. Toivonen P.M.A., "Application of 1-Methylcyclopropene in
Fresh-cut/Minimal Processing Systems", HortScience, 2008, Vol. 43 (1), Pag.102-105. Voor meer details: hortsci.ashspublications.org/content/43/1/102.full.pdf+html