Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Kinderen: met groenten risico op astma verkleinen?
Kinderen eten meestal niet graag verse groenten, ook al zeggen volwassenen dat het zo gezond is. Niet alleen medici weten dat dit geen holle frasen zijn. Wie weinig groente eet, heeft namelijk onder meer een verhoogd risico op astma, zo bevestigen Canadese onderzoekers in een actueel onderzoek.
Volgens dit onderzoek kunnen kinderen die veel groenten eten, mogelijkerwijze ook hun astmarisico verlagen. Het beschermende effect van groenten berust vermoedelijk op de hoge hoeveelheden antioxidanten die ze bevatten, met name vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Men weet al sinds langere tijd dat een mediterrane voeding met veel vis, groenten en peulvruchten blijkbaar kan voorkomen dat men astma krijgt. Canadese artsen van de universiteit van Manitoba in Winnipeg onderzochten nu bij 476 kinderen of er ook een verband is tussen de consumptie van groenten en het risico op het krijgen van astma.
De kinderen tussen de 11 en 14 jaar werden samen met hun ouders gedetailleerd ondervraagd over hun voedingsgewoontes in het afgelopen jaar. Tegelijkertijd beoordeelde een kinderarts die gespecialiseerd is in allergieën of er bij de kinderen sprake was van astma of niet. Uit de onderzoeksgegevens kwam naar voren dat er een verband is tussen een lage groenteconsumptie en een verhoogd astmarisico. De onderzoekers benadrukken echter dat de resultaten niet veralgemeend kunnen worden en nog geen gedetailleerde aanbevelingen toelaten. Maar omdat het eten van groente ook andere voordelen voor de gezondheid heeft, zouden juist kinderen er weer toe gemotiveerd moeten worden om meer groenten zoals paprika, komkommers en tomaten te eten.