Voor kweker Bert Kemmeren en zijn echtgenote, eigenaren van kwekerij Kemmeren-De Kok, is werken volgens de normen van Fair Produce de enige manier van werken. Bovendien vinden ze dat een keuze voor Fair Produce voor de telers in Nederland de enige weg is om weer te komen tot een gezonde champignonsector en herstel van het imago. Bert Kemmeren: “We zijn er trots op dat we als eerste champignonteler in Nederland zijn gecertificeerd. Dat we voldoen aan de wet- en regelgeving en een sociaal personeelsbeleid voeren, vinden wij heel normaal. Daarbij is er voor ons geen verschil tussen Nederlandse of buitenlandse werknemers. Los van het morele aspect, hopen we dat ook uit het oogpunt van eerlijke concurrentie minister Kamp nog harder gaat optreden tegen de malafide bedrijven.”
Zekerheid voor retailer en consument
Fair Produce helpt de retailer bij het selecteren van haar leveranciers. “Iemand kan zelf wel zeggen dat hij alles netjes en eerlijk doet, maar dat zeggen ze in principe allemaal. Ik moet de eerste teler of handelaar nog tegenkomen, die verklaart en dus toegeeft dat zijn werkwijze niet deugt of omstreden is. Daarentegen zijn er helaas wel degelijk bedrijven die buitenlandse arbeidskrachten onderbetalen en uitbuiten”, stelt Tom van Walsem, directeur van Limax. “Een onafhankelijke audit van Fair Produce geeft in tegenstelling tot een eenzijdige leveranciersverklaring pas echt zekerheid dat de retailer en haar klanten eerlijke champignons krijgen.”C1000 is de eerste en vooralsnog enige retailer die vanuit haar MVO-beleid - gelet op de misstanden in de champignonsector – geen risico wil lopen en bewust heeft gekozen voor Fair Produce NL en dus voor eerlijke Nederlandse champignons. Van Walsem: “Wat is dan mooier dan dat juist de eerste teler die uit handen van onze minister het keurmerk heeft ontvangen, champignons voor C1000 gaat telen? We bewonderen de keuze van onze afnemer C1000 en zijn trots dat we Kemmeren-De Kok tot onze telers van eerlijke champignons voor C1000 mogen rekenen.”