Tomaten
Nederlandse tomaten waren het jaarrond beschikbaar. Dit product heeft zich de laatste jaren zo goed ontwikkeld, dat er maar mondjesmaat wordt afgekeurd. Een goede kwaliteit is dan ook van belang want de concurrentie heeft een grote stap gemaakt. Een opvallend verschijnsel bij het product tomaat is, dat het merendeel van de afkeuringen is gevallen op het normaspect aanduidingen.Peren
Bij de Nederlandse peren blijft Conference koploper. Bij de import zien we dat het aandeel rood gebloste peren, zoals Forelle uit Zuid-Afrika, blijft stijgen. Andere belangrijke importperen waren Williams en Packham. Voor de Duitse markt is het ras Abate Fetel erg belangrijk en we zien dat vanuit het zuidelijk halfrond importen van dit ras toenemen. De voor Nederland belangrijke Conference had in het seizoen 2010 – 2011 last van verruwing.
Appelen
Bij de ’nieuwe’ rassen zoals Milwa, Nicoter en Civni groeit het aanbod nog steeds. Deze rassen worden heel vaak met hun handelsnaam aangeduid omdat deze naam onder het brede publiek goed bekend is. Ook dit jaar werd door de verpakkers niet altijd de rasnaam vermeld en moest dit worden gecorrigeerd. Het is verplicht deze naam op de verpakking te vermelden. Appelen zoals Cripps Pink, Braeburn, Gala, Tenroy en Fuji scoorden hoog in kwaliteit. De smaak van dit type zoete appelen slaat aan bij de consumenten. Het importras Scifresh, merknaam Jazz, neemt nog steeds behoorlijk toe. Het is een aantrekkelijk rood geel gekleurde appel met prima hardheid. Kwaliteitsproblemen waren er wel bij opslagpartijen Cripps Pink in de vorm van inwendig bruin en bij Granny Smith en Braeburn in verband met scald.Paprika’s
Ook bij paprika wordt de concurrentie groter en groter. Niet alleen Spanje maar ook Israël en Egypte zijn grote leveranciers en hun aanvoer gaat de Nederlandse steeds meer overlappen. De kwaliteit van de Nederlandse paprika kan naar een hoger niveau. Door het jaar heen zijn er problemen van diverse aard waardoor regelmatig afkeuringen vallen. Daar is verbetering mogelijk. Het aantal afkeuringen in de paprika’s was anderhalf keer zoveel dan in tomaten, waarbij het merendeel viel in de rode variant.Zachtfruit
De kwaliteit van het zachtfruit is de laatste jaren enorm toegenomen. De bessen en aardbeien zijn behoorlijk tere producten, maar de laatste jaren wordt steeds voorzichtiger geoogst, waardoor minder partijen hoeven te worden afgekeurd. Tot laat in het seizoen werden kwalitatief hoogwaardige rode bessen uit de lange bewaring aangeboden. Buitenlandse aardbeien uit Spanje, Italië en Egypte, zijn qua vruchtstructuur harder en ook de kelk is vaak opvallend groot. Ondanks het feit, dat deze rassen zo stevig zijn, blijven kneuzingen een probleem. Een ander probleem is het te onrijp oogsten van aardbeien, waardoor het aandeel witte kleur op de vruchten te hoog was.Uien
Bij de importuien waren grote verschillen in kwaliteit. Uitblinker was Nieuw-Zeeland. De uien waren mooi blank en uitermate stevig. Van mindere kwaliteit en ook wisselvalliger was het product afkomstig uit Egypte, waarbij vaker rot of schimmel werd aangetroffen. Nederlandse uien waren vrij goed van kleur. De stevigheid kon beter. Watervellen en zure watervellen kwamen met enige regelmaat voor. Gelukkig was het percentage niet hoog, waardoor het aantal afkeuringen beperktbleef.