Symptoombestrijding
Wat kun je hier nou tegen doen? Je verlies nemen en proberen de onverkoopbare vers items een zo goed mogelijke bestemming te geven? Bijvoorbeeld door ze aan voedselbanken te schenken? Of ze te verwerken in kant-en-klare producten? Of door ze te composteren? Het zijn allemaal begrijpelijke maatregelen, maar ze komen niet verder dan symptoombestrijding. Er is dringend behoefte aan oplossingen voor het onderliggende probleem.Bedrijfseconomisch probleem
"Veel retailers bekijken voedselverspilling als een milieu- en maatschappelijk probleem, maar niet als een bedrijfseconomisch probleem", zegt Sarah Herrlein, senior retailanalist bij Planet Retail. "Door dat wél te doen en te investeren in de juiste technologie om verspilling van vers tegen te gaan, is veel winst te behalen. Want op Europees niveau wordt voor miljarden euro's aan versproducten verspild."Vers = riskant
"Vanuit technologisch perspectief bezien, gaat het om de vraag hoe je je voorraadniveaus door de gehele keten beter kunt beheren", zegt Björn Weber, research director bij Planet Retail. "Retailers hebben door de jaren heen al veel bereikt met goede beheer- en bestelsystemen, maar ze zijn terughoudend om dit ook toe te passen in de versgroepen, die toch als riskant worden beschouwd. Terwijl juist daar veel winst is te behalen in het bestrijden van voedselverspilling."Klik hier voor het volledige artikel op de website van GS1