De multidisciplinaire tentoonstelling De Etende Mens toont werk van ontwerpers, kunstenaars en andere creatieve denkers, die zich bezighouden met de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt. Zij maken het verschil in onze eetervaring, spelen een rol bij het inrichten van de voedselketen en maken voedselvraagstukken inzichtelijk. Curator Marije Vogelzang selecteerde projecten, die de breedte van de mogelijkheden binnen het ontwerpen voor voedsel laten zien. Van innovatieve vormen van transport tot agricultuur in de stad en het voedsel van de toekomst.
Veel van deze projecten zijn voor het eerst in Nederland te zien. Zoals Le Whaf waarmee je voedsel inademt in plaats van opeet. Franse ontwerper Marc Bretillot ontwikkelde het apparaat in samenwerking met wetenschapper David Edwards. Beiden verwachten dat het een nieuwe manier van eten inluidt. Bretillot is op de opening aanwezig om zijn vinding te demonstreren, evenals architectenbureau GGlab, die een 3D-printer ontwikkelde die chocoladebonbons kan printen. Verschillende ontwerpers buigen zich over vlees en vleesproductie. Studenten van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen ontwikkelen samen met de producent van vleesalternatief Beeter® nieuwe vleesalternatieven naar aanleiding van een project van curator Marije Vogelzang. Tijdens de opening barbecueën de studenten de stukjes ‘vlees’, gebaseerd op een denkbeeldig dier en serveren die uit.
Curatoren en partners
Premsela wil met deze tentoonstelling aandacht vragen voor de belangrijke bijdrage, die ontwerpers leveren en kunnen bieden aan de toekomst van ons voedsel en de voedselketen als geheel. Premsela nodigde eetontwerperMarije Vogelzang uit de tentoonstelling te cureren. In haar werk richt ze zich op de activiteit van het eten, de culturele achtergrond en de emotie. Koos Flinterman (curator en beeldend kunstenaar) selecteerde projecten vanuit de beeldende kunst. ZLTO, vereniging voor ondernemers in de groene ruimte en de Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB) laten duurzame innovatieprojecten in agricultuur zien, die nu al in Nederland worden uitgevoerd, maar nog niet bekend zijn bij het grote publiek.
Activiteitenprogramma
Op zaterdag 21 juli, 25 augustus en 29 september organiseert Premsela in samenwerking met het Food Film Festival avondprogramma’s in het Designhuis, waarbij een voedselthema centraal staat. Deze avonden gaan van start met een documentaire om 16:00 uur waarna er met sprekers, workshops en/ of een diner verder op de materie wordt ingegaan. Thema’s laten zien dat bijna al ons eten van de tekentafel komt, leggen de snackcultuur onder de loep of belichten de schokkende feiten over voedselverspilling.Gedurende de gehele tentoonstelling organiseert Premsela op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en de eerste en laatste zondagmiddag van de maand workshops in de tijdelijke binnentuin van het Designhuis.
De Etende Mens – tentoonstelling over design en voedsel
Opening: vrijdag 29 juni, 16:30 uur
Open: 30 juni t/m 30 september 2012
Openingstijden: dinsdag – zondag, 11:00 – 18:00 uur
Entree: €5, €3 studenten, kinderen t/m 14 jaar gratis