Ammoniumverbindingen in groenten en fruit aangetroffen
De werkzame stof didecyldimethylammoniumchloride is in enkele derdewereldlanden ook toegelaten als naoogst behandelingsmiddel (bijvoorbeeld voor citrus of lychees). Didecyldimethylammoniumchloride wordt bijvoorbeeld aan het water toegevoegd tijdens de dompelbehandeling van fruit. Hierbij kunnen resten van ammoniumverbindingen achterblijven op de buitenkant van levensmiddelen, wat bij juist gebruik echter kan worden vermeden. QS (Qualität und Sicherheit), een Duitse organisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid, heeft haar systeempartners er in dit verband op gewezen dat het gehalte aan ammoniumverbindingen zo laag zou moeten zijn als mogelijk is. Er moet absoluut op gelet worden dat desinfectiemiddelen volgens de voorschriften gebruikt worden. De systeempartners van QS werden hier reeds schriftelijk over geïnformeerd.
Wanneer de werkzame stoffen in derdewereldlanden worden ingezet als naoogst behandelingsmiddelen, dan geldt in de EU een maximumgehalte van 0,01 mg/kg.