Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ammoniumverbindingen in groenten en fruit aangetroffen

Duitsland - In groente- en fruitproducten uit verschillende herkomstlanden werden onlangs verhoogde hoeveelheden resten van de werkzame stoffen benzalkoniumchloride en didecyldimethylammoniumchloride vastgesteld. Deze stoffen horen tot de groep van de quartaire ammoniumverbindingen en zijn een bestanddeel van veel desinfectiemiddelen.

De werkzame stof didecyldimethylammoniumchloride is in enkele derdewereldlanden ook toegelaten als naoogst behandelingsmiddel (bijvoorbeeld voor citrus of lychees). Didecyldimethylammoniumchloride wordt bijvoorbeeld aan het water toegevoegd tijdens de dompelbehandeling van fruit. Hierbij kunnen resten van ammoniumverbindingen achterblijven op de buitenkant van levensmiddelen, wat bij juist gebruik echter kan worden vermeden. QS (Qualität und Sicherheit), een Duitse organisatie die zich bezighoudt met voedselveiligheid, heeft haar systeempartners er in dit verband op gewezen dat het gehalte aan ammoniumverbindingen zo laag zou moeten zijn als mogelijk is. Er moet absoluut op gelet worden dat desinfectiemiddelen volgens de voorschriften gebruikt worden. De systeempartners van QS werden hier reeds schriftelijk over geïnformeerd.

Wanneer de werkzame stoffen in derdewereldlanden worden ingezet als naoogst behandelingsmiddelen, dan geldt in de EU een maximumgehalte van 0,01 mg/kg.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer