Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'rot en schimmel voorkomen door meer hygiëne in tuin, schuur en pakstation

Succesvolle paprikakoelworkshop P8

Op uitnodiging van P8 discussieerden ruim 35 voor koeling en bewaring verantwoordelijke personen van de paprikatelersverenigingen en hun afzetorganisaties over het koelen en bewaren van paprika. Onder leiding van de Wageningen UR werd alle bestaande kennis over dit onderwerp bestudeerd en werd uitgebreid stilgestaan bij verbeteropties. De bijeenkomst werd door de aanwezigen als zeer leerzaam en nuttig ervaren.


Presentatie Wageningen UR

Eelke Westra en Henry Boerrigter van Wageningen UR Food & Biobased Research namen de aanwezigen mee in de naoogst fase van paprika. Allereerst werden de producteigenschappen en de kwaliteitskenmerken van paprika besproken. Vervolgens werden uitgebreid de oorzaken en het voorkomen van gewichtsverlies, rot en schimmelaantastingen behandeld. Daarna werd de kleur, de bontheid en doorkleuring van paprika besproken. De presentatie van de WUR werd afgesloten met een discussie over koelmethoden, voornamelijk ook in relatie tot het optreden van condens en steelrot. Geconcludeerd werd dat paprika niet ethyleengevoelig is en ook weinig ethyleen produceert, wat gecombineerde opslag en/of transport met bijvoorbeeld tomaten mogelijk maakt. Gewichtsverlies bij paprika kan worden beperkt door verlaging van het dampdrukdeficit en doorverpakken van paprika. Het optreden van rot en schimmel kan voor een belangrijk deel worden voorkomen door hygiëne op de tuin en sorteer- en pakstations door koeling en door het sturen op RV. Een relatieve luchtvochtigheid boven 85% moet vermeden worden.


Wat doen we anders dan vroeger?

Na de presentatie van alle verzamelde kennis discussieerden de aanwezigen vooral over de vraag wat er in de praktijk is veranderd ten opzichte van vroeger. Er worden andere rassen geteeld. Er wordt minder energie gebruikt. Er wordt in meer gesloten kassen geteeld met grotere oppervlaktes. Ook verwerkingsruimten en koelcellen zijn meer gesloten dan vroeger en de centrale doorstroomkoeling zoals die gebruikelijk was op de veilingen, is vervangen door meer decentrale koeling, waarbij verschillende koelsystemen worden toegepast. De aanwezigen kwamen tot de conclusie dat vooral de hygiëne, het koelen en het voorkomen van te hoge relatieve luchtvochtigheid meer aandacht verdient. Ook werd geconcludeerd dat er veel kennis rond deze onderwerpen uit de sector is weggeëbd en dat deze weer voor de sector moet worden ontsloten.

Vervolgafspraken

Afgesproken is dat P8 de komende weken, samen met derden, werkt aan het verder ontsluiten van de bestaande kennis met de bedoeling deze zo spoedig mogelijk aan de paprikasector te kunnen presenteren.


Meer informatie over de activiteiten van P8 via [email protected]
 
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer