"Opschalen van bio-landbouw funest voor wereldwijde voedselproductie"
Uit de analyse van bestaande wetenschappelijke literatuur, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, bleek dat de opbrengsten van de biologische landbouw tot 34 procent lager is dan bij vergelijkbare conventionele landbouwsystemen. Vooral de opbrengsten van groenten en graangewassen liggen lager dan in de conventionele landbouw.
Uit het onderzoek (onder leiding van wetenschappers aan de McGill University in Montreal) werd geconcludeerd dat voortzetting van het gebruik van conventionele landbouwmethoden - met inbegrip van doeltreffend gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen - nodig is om in het grootste deel van de wereldvoedselproductie te kunnen blijven voorzien.
In een reactie op de studie zegt de heer Dyer: "Wereldwijde landbouw moet de gecombineerde uitdaging aangaan van het voeden van een groeiende bevolking en tegelijkertijd het minimaliseren van het gebruik van hulpbronnen en milieu-impact. Telers moeten ook omgaan met het productiebeperkende effect van de klimaatverandering. Daardoor zal naar verwachting de mondiale landbouwproductie in 2050 27% lager liggen."
"Er is dringend behoefte aan maatregelen om afval te verminderen en de distributie te verbeteren, maar de economische groei - waardoor per gewas meer hectare geproduceerd kan worden - is de belangrijkste factor waarmee de voedselvoorziening gelijke tred kan houden met de stijgende vraag. Dit nieuwe rapport geeft een tijdige herinnering aan de beleidsmakers dat door de toename van biologische landbouwpraktijken de voedselproductie met een derde af zal gaan nemen. En uit de meest conservatieve voorspellingen blijkt er over 20 jaar 50 procent meer voedsel nodig is."
Bron: Farming UK