VK: Beneforté broccoli extra gezond
De onderzoekers gebruikten conventionele groeitechnieken om de nieuwe broccoli te ontwikkelen. De groentesoort bevat twee tot drie keer meer phytonutrient glucoraphanin dan een standaard broccoli. Glucoraphanin is een gunstige chemische stof die van nature wordt aangetroffen in broccoli. Het helpt tegen hartziekten en kanker en versterkt het niveau antioxidantenzymen van het lichaam.
"Ons onderzoek heeft nieuwe inzichten gegeven in de rol van broccoli en andere soortgelijke groenten in het bevorderen van de gezondheid. Het heeft aangetoond hoe dit inzicht kan leiden tot de ontwikkeling van potentieel voedzamere soorten van onze vertrouwde groenten", aldus professor Richard Mithen van het Instituut van Voedingsonderzoek.
"Dit is een fantastische prestatie en levert het bewijs voor de onderzoekskwaliteit die we in dit land hebben. Dit uitstekende werk heeft geleid tot de ontwikkeling van een hoog commercieel product dat geteeld en verkocht zal worden in het Verenigd Koninkrijk. Dat is een echte stimulans voor de landbouw, onze persoonlijke gezondheid en de economie", aldus wetenschapsminister David Willetts.
Broccoli is de enige algemeen gegeten groente die een hoge hoeveelheid glucoraphanin bevat. Dit natuurlijke bestanddeel wordt in de darmen omgezet tot de bioactieve verbinding sulforafaan, wat vanaf dan in de bloedsomloop circuleert. Wetenschappelijke bewijzen tonen dat sulforafaan gunstige effecten met zich meebrengt, zoals het verminderen van chronische ontstekingen en het stoppen van ongecontroleerde celdeling (geassocieerd met vroege stadia van kanker).
Source: www.ibtimes.co.uk