Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De medische werking van kruiden

Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en geneeskundige doeleinden. Recent onderzoek biedt nu ook aantoonbaar bewijs dat sommige bestanddelen naast een lekker smaak ook andere voordelen met zich meebrengen.

Rozemarijn: de blaadjes bevatten veel ijzer en kunnen daardoor de symptomen van bloedarmoede verminderen. Dit kruid bevat ook carnosinezuur. Dit kan de hersenen beschermen tegen vrije radicalen. Volgens sommige onderzoekers helpt dit bij het voorkomen van Alzheimer.


Basilicum: Een onderzoek van de Xinjiang Medical University kwam er achter dat een extract van dit kruid de bloeddruk kan verlagen op een soortgelijke wijze als reguliere medicijnen. Het heeft naar verwachting invloed op het endotheline (een eiwit dat de bloedvaten vernauwt) niveau . 

Fenegriek: Een dagelijks extract van deze zaden verbetert de controle over het bloedsuikergehalte van diabetespatiënten en vermindert de insuline resistentie, zo stellen onderzoekers van het Jaipur Diabetes and Research Centre in India.

Daarnaast kan het ook helpen bij de productie van meer moedermelk, zo zeggen borstvoeding gevende moeders. Het kruid is echter ook een traditionele methode om de geboorte van een kind op gang te brengen en daarom moet het zaad tijdens de zwangerschap niet worden gegeten.

Oregano: Oregano bevat de sterke antischimmelmiddelen thymol en carvacrol. Een onderzoek van het Georgetown University Medical Centre in Washington laat zien dat carvacrol de groei van de Candida albicansschimmel beter remt dan reguliere medicatie. Deze schimmel veroorzaakt candidisias, een orale schimmelinfectie.



Koriander: Korianderolie gaat de strijd aan met de voedselvergiftigingsbacterie campylobacter, zo blijkt uit onderzoek van het Journal Of Medical Microbiology.

Kip en verschillende rode vleessoorten, zoals gehakt, kunnen campylobacter met zich meedragen. Dit kan ziekte veroorzaken wanneer het niet helemaal gaar is. Door het toevoegen van korianderzaden (die de olie in zich meedragen) aan je maaltijden toe te voegen, kun je dit voorkomen.

Salie: Gezonde, jonge vrijwilligers die meededen aan een onderzoek van de Northumbria University zeiden dat hun humeur consistent verbeterd werd na het innemen van capsules met salie olie. 

Australisch onderzoek toonde aan dat het salie extract bij oudere mensen het geheugen en de aandachtsboog verbeterde. Het kruid zou de afbraak van acetylcholine verhinderen. Deze stof bepaalt de aandachtsboog en een scherp geheugen in de hersenen.

Kardemom: Kardemom in pittige gerechten of een rijstpudding zorgt er voor dat je geen last hebt van maagzweren. Indiase onderzoekers kwamen er achter dat de geëxtraheerde olie de maagwand beschermt en dat het hielp met het beschermen van de maag tegen maagzweren, veroorzaakt door alcohol en aspirine. Het werkzame bestandsdeel is waarschijnlijk nootkatone, dat wordt verkregen uit gemalen peulen.

Bron: www.dailymail.co.uk 
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer