Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-tomaten bestrijden hartziektes en tumoren

Wetenschappers aan het 'Instituto di Biologia e Biotechnologia Agraria' (CNR) en de 'Università di Pisa' in Italië hebben de farmacologische werkingen van biologisch geteelde tomaten aan het licht gebracht. Tomaten stonden al bekend als 'functional food' bij het voorkomen van hartziektes en tumoren, maar de nieuw verworven kennis versterkt dit beeld alleen nog maar.

„Tomaten zijn een natuurlijke bron van moleculen als ascorbinezuur (vitamine C), vitamine E, flavonoïden en carbol- en caroteenhoudende substanties zoals lycopeen", zegt projectleidster Manuela Giovanetti. „Daarmee kunnen ze niet alleen maar anti-oxiderende eigenschappen ontwikkelen, maar ook eigenschappen die het hormoon- en immuunsysteem beïnvloeden." Hun voedingsfysiologische en farmacologische waarde hangt echter in grote mate af van hun natuurlijke symbiosepartners. Daarbij gaat het om goedaardige, op de wortelpunten groeiende microschimmels van de klasse glomeromycetes, die voedingsstoffen uit de bodem opnemen en helpen deze naar de plantencellen te transporteren.

„Uit het onderzoek kan de conclusie getrokken worden dat biologisch geteelde tomaten schadelijke stoffen in de voedselketen tegengaan", aldus één van de onderzoekers.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer